Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι σε θέση να επιτρέψουν στους κατοίκους της Μαριούπολης και της Βολνοβάκα να φύγουν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του στον ουκρανικό λαό επιβεβαίωσε την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους, ενώ για μία ακόμα φορά ζήτησε από τη Δύση να εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα. Ακόμα φάνηκε αισιόδοξος ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα.

Σε διάγγελμά του, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε: «Καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στις πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, για τη διάσωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Να παρέχουμε φάρμακα και τρόφιμα σε όσους μένουν εκεί σε αυτά τα μέρη.

«Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να φύγουν από αυτά τα μέρη θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν τώρα χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά όσοι μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν να μείνουν.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει, όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μας με τη Ρωσία».

Τι περισσότερο χρειάζεται ρωτά τον Μπάιντεν
Ο κ. Ζελένσκι χρησιμοποίησε την ομιλία του για να απευθυνθεί απευθείας στις ΗΠΑ, ρωτώντας «τι περισσότερο χρειάζεται» για να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Υποστήριξε ότι το 74% των Αμερικανών συμφωνεί ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Πολωνίας, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να γυρίσουν σύντομα πίσω: «Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους μας: γύρνα πίσω! Γύρνα πίσω από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και όλες τις άλλες χώρες. Γύρνα πίσω γιατί δεν υπάρχει πια απειλή».

 

Πηγή: in.gr