Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

Αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση η γνωμοδότηση

 

Η Β1 φάση της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κορινού» παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Παρουσιάστηκαν οι στόχοι του ΓΠΣ, μεταξύ των οποίων η προσέλκυση νέων κατοίκων και η τουριστική ανάπτυξη, καθώς και τα χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, που προβλέπει και διπλασιασμό του οικισμού του Κορινού. Ύστερα, ωστόσο, από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί πληρέστερα επί του θέματος για να εκφράσει άποψη, η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Αναλυτικά, η γενική εισήγηση έγινε από την προϊσταμένη του τμήματος Πολεοδομίας Κατερίνα Πόδα και ακολούθησαν οι επιμέρους παρουσιάσεις από τους Αλ. Τσαβδάρογλου και Ι. Τσαμπάζη της εταιρείας «Σχεδιασμός», που έχει αναλάβει το έργο. Η κα Πόδα ανέλυσε τι είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) σημειώνοντας πως καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης σε ολόκληρη την εντός και εκτός σχεδίου περιοχή.  «Έχει κατεξοχήν στρατηγικό χαρακτήρα και δίνει την αναπτυξιακή διάσταση της περιοχής σύμφωνα όμως με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε.

Το στάδιο Β1 της μελέτης αφορά τη σύνταξη της πρότασης, τις γνωμοδοτήσεις φορέων και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το Β2 στάδιο, το οποίο είναι και το τελικό, περιλαμβάνει τη σύνταξη της τελικής πρότασης, τη γνωμοδότηση από το ΣΥΠΟΘΑ Πιερίας και την έγκριση με απόφαση Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

 

Τα χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Δημοτικής Ενότητας Κορινού, όπως παρουσιάστηκαν, είναι:

α) Πρόκειται για μια κατεξοχήν αγροτική δημοτική ενότητα με όλα τα θετικά και αρνητικά που συνεπάγονται, β) αποτελείται από ένα οικιστικό δίκτυο έξι οικισμών με έναν μεγάλο οικισμό και πέντε μικρούς, γ) το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της είναι πεδινό και καταλήγει στο Θερμαϊκό Κόλπο, δ) το βορειοδυτικό τμήμα της ενότητας αποτελεί λοφώδη έκταση ενώ το παραλιακό παρουσιάζει τουριστική δραστηριότητα, ε) γειτνιάζει και εξαρτάται έντονα από την πόλη της Κατερίνης που αποτελεί την έδρα του νέου καλλικρατικού δήμου καθώς και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Π.Ε. Πιερίας.

 

Όσον αφορά στη διοικητική διάρθρωση της Δ.Ε. Κορινού, αυτή έχει ως εξής :

– Δημοτική Κοινότητα Κορινού με τον ομώνυμο οικισμό των 3.487 κατοίκων και την Παραλία Κορινού των 56 κατοίκων.

– Τοπική Κοινότητα Κάτω Αγίου Ιωάννη με 603 κατοίκους.

– Τοπική Κοινότητα Κούκου με 335 κατοίκους.

– Τοπική Κοινότητα Νέας Τραπεζούντας με 423 κατοίκους.

– Τοπική Κοινότητα Σεβαστής με 653 κατοίκους.

Συνολικά η Δημοτική Ενότητα Κορινού έχει έκταση 73.438 στρεμμάτων και μόνιμο πληθυσμό 5.557 κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.

 

Οι στόχοι

Οι στόχοι του ΓΠΣ είναι: α) η διατύπωση των βασικών κατευθύνσεων για τη χωρική οργάνωση της Δ.Ε. Κορινού, β) ο προσδιορισμός των Περιοχών Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), οι οποίες δεν θα πολεοδομηθούν, γ) ο καθορισμός των ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη

τις ανάγκες, τις προοπτικές και τις σχετικές κατευθύνσεις σε ότι αφορά τους παραγωγικούς τομείς, δ) ο καθορισμός των κατευθύνσεων σε ότι αφορά τη πολεοδομική οργάνωση των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση περιοχών, ο προσδιορισμός των  αναγκαίων μεγεθών σε κοινωνικό εξοπλισμό και ο εντοπισμός των περιοχών που απαιτούν ανασχεδιασμό και παρεμβάσεις και ε) η τροποποίηση της ισχύουσας ΖΟΕ Κορινού, καθώς έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την έγκριση της και οι θεσμοθετημένες εκείνες ρυθμίσεις δεν καλύπτουν πλέον τις σημερινές ανάγκες της περιοχής. Στο διάστημα αυτό έχουν διαμορφωθεί νέα αναπτυξιακά, θεσμικά και προγραμματικά δεδομένα που απαιτούν ένα συνολικό και διαφορετικό πλαίσιο σχεδιασμού.

 

Η πρόταση

Η πρόταση για το ΓΠΣ συνοψίζεται στα ακόλουθα: Η Δημοτική Ενότητα Κορινού χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες περιοχών: α) Οι περιοχές οικιστικής ανάπτυξης αποτελούνται από τους 6 θεσμοθετημένους οικισμούς και τις περιοχές επεκτάσεων, β) οι περιοχές ελέγχου και περιορισμού της δόμησης αποτελούνται από τις περιοχές ανάπτυξης δραστηριοτήτων πρωτογενούς τομέα, δευτερογενούς τομέα και τουρισμού – αναψυχής.. γ) οι περιοχές ειδικής προστασίας αποτελούνται από τις
ΠΕΠ δασών και δασικών εκτάσεων, ποταμών και ρεμάτων, αρχαιολογικών χώρων, παραλιακής ζώνης και Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Στο ΓΠΣ Κορινού δημιουργούνται 6 Πολεοδομικές ενότητες, από τις οποίες οι 5 προορίζονται για πρώτη κατοικία και η «Ολυμπιάδα» για παραθεριστική. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι συντελεστές δόμησης και οι μέσες πυκνότητες για κάθε οικισμό, με την επισήμανση ότι για την «Ολυμπιάδα» είναι πολύ χαμηλοί. Αναφορικά στη συνολική έκταση και κατανομή των οικιστικών εκτάσεων, προβλέπεται ο διπλασιασμός του οικισμού του Κορινού, που σήμερα έχει έκταση 1.346 στρεμ. και θα προστεθούν άλλα 1.384 στρεμ. προς πολεοδόμηση. Σ’ αυτά προστίθενται τα 2.048 στρεμ. του οικισμού της «Ολυμπιάδας», ενώ δεν προβλέπεται επέκταση για τους άλλους οικισμούς.

Η κα Πόδα πρόσθεσε πως το ΓΠΣ Κορινού έχει χρονικό ορίζοντα το 2031 και στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αξιοποίησης της περιοχής, αλλά και τους κινδύνους που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία. «Το ΓΠΣ προβλέπει την προσέλκυση νέων κατοίκων για παραμονή θεωρώντας την ως αστική επέκταση της Θεσσαλονίκης βάσει και των δικτύων μεταφοράς. Επίσης προβλέπει και προωθεί την τουριστική ανάπτυξη» τόνισε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Πολεοδομίας συμπληρώνοντας πως σήμερα παρά ποτέ το ΓΠΣ είναι ένα απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης.

Στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ΓΠΣ αναφέρθηκαν οι κ.κ. Τσαβδάρογλου και Τσαμπάζης. Ο κ.  Τσαβδάρογλου υπογράμμισε πως «τα ΓΠΣ είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης των ΟΤΑ» προσθέτοντας πως έχουν ζητηθεί γνωμοδοτήσεις από 37 φορείς, ενώ ο κ. Τσαμπάζης επισήμανε πως το ΓΠΣ έχει στρατηγικό χαρακτήρα με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη και πως η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου σ’ αυτή τη διαδικασία έχει βαρύνουσα σημασία.

Από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την πρόταση, που αφορούσαν τόσο την ίδια τη μελέτη όσο και τη διαδικασία με την οποία έφτασε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ειδικότερα, η μείζων αντιπολίτευση στάθηκε στο γεγονός πως δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση για το θέμα και τις γνωμοδοτήσεις των άλλων φορέων. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Πολεδομίας Στέργιος Μπουσνάκης σημείωσε πως πρόκειται για τη Β1 φάση του προγράμματος, γεγονός που σημαίνει πως βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο του έργου και τόνισε πως όποιος ενδιαφέρεται για περαιτέρω λεπτομέρειες μπορεί να απευθυνθεί στην υπηρεσία για να ενημερωθεί.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ο οποίος επισήμανε πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τα ΓΠΣ, τα οποία δεν μπορούν να προχωρούν χωρίς τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, πρόσθεσε όμως πως το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να προχωρήσει στη διαδικασία και ευχαρίστηκε τους μελετητές και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το έργο τους.

Στη δική της τοποθέτηση η Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε πως το θέμα δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων. «Το διακύβευμα είναι πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας και κατά πόσο είναι βαρύνουσα η γνώμη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε την αναβολή του θέματος ώστε να υπάρχει ο χρόνος να σχηματιστεί άποψη προκειμένου να υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση.

Η παραπάνω πρόταση έγινε δεκτή από το δήμαρχο και το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Χιονίδης σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει σύντομη αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση, αν και πρέπει να «τρέξουν» κάποια θέματα που αφορούν στη ΖΟΕ.