Περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν έναν υπολογιστή, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζoυν είναι ότι πίσω από τη δημιουργία του πρώτου, κρύβονται 6 γυναίκες. Δυστυχώς, όπως και αυτές οι 6 γυναίκες, έτσι και πολλές άλλες γυναίκες εφευρέτες συχνά παραβλέπονται από την ιστορία. Πολλά από τα είδη καθημερινής οικιακής χρήσης έχουν επινοηθεί από γυναίκες, από την ισιωτική μαλλιών έως και τις πάνες, αλλά δεν το γνωρίζουμε καν. Ας το αλλάξουμε αυτό.

Σας παρουσιάζουμε τις ταλαντούχες γυναίκες που έχουν αποδείξει ότι όλα είναι δυνατά με την πρωτοποριακή δουλειά και την εφευρέτικότητα.

1. Μια θεραπεία για τη λέπρα

 

Εφευρέθηκε από την: Alice Ball

Αυτή η νεαρή φαρμακοποιός βρήκε τη θεραπεία για τη λέπρα με την έγχυση λαδιού chaulmoogra στους ασθενείς της. Αυτό οδήγησε τους ασθενείς να απελευθερωθούν από τις αποικίες λεπρών, αλλά δυστυχώς, ποτέ δεν είδε τον αντίκτυπο που είχε η δουλειά της. Το 1916, πέθανε ξαφνικά από μια ασθένεια στην νεαρή ηλικία των 24 ετών.

Μετά το θάνατό της, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της συνέχισε την έρευνά της και πήρε όλα τα εύσημα, καθώς μέχρι και σήμερα αναφέρεται συχνά ως το άτομο που θεράπευσε για πρώτη φορά τη λέπρα.

 

2. Η πρώτη γυναικολόγος στον κόσμο

Ήταν η: Trotula του Salerno

Αυτή η γιατρός του 11ου αιώνα έζησε στην Ιταλία και έγραψε αρκετά κείμενα σχετικά με τις παθήσεις και τις ασθένειες των γυναικών. Η δουλειά της ήταν εξαιρετικά σημαντική για αιώνες, ωστόσο, πολλοί υποστήριξαν ότι δημοσιεύτηκε από κάποιον άνδρα, και όχι από την Trotula του Salerno. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν ότι τα βιβλία της γράφτηκαν από πολλά άτομα και ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο επειδή ήταν γυναίκα γιατρός.

 

3. Αδιάβροχες πάνες και πάνες μίας χρήσης

Εφευρέθηκαν από την: Marion Donovan

Αυτή η έξυπνη μητέρα είχε την πετυχημένη ιδέα των αδιάβροχων πάνων, κατοχυρώνοντας το έργο της με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1951. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία για εκείνη την εποχή, αλλά όταν εφεύρεσε τις πάνες μίας χρήσης, όλοι οι κατασκευαστές απέρριψε το νέο της σχέδιο.

Ωστόσο, το 1961, ο Victor Mills ίδρυσε την εταιρεία Pampers. Τότε κατάφερε να παράγει μαζικά πάνες μίας χρήσης και η Marion ξεχάστηκε με τον χρόνο, καθώς η Pampers έγινε το πρόσωπο της σύγχρονης πάνας.

4. Η πρώτη τραγουδίστρια του “Hound Dog”

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του ο Έλβις Πρίσλεϋ, ωστόσο, δεν ήταν ο πρώτος που το τραγούδησε. Αρχικά το τραγουδούσε η τραγουδοποιός των μπλουζ, Willie Mae “Big Mama” Thornton. Ανέβηκε στην κορυφή των charts R&B το 1953, πουλώντας 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Ωστόσο, κέρδισε μόνο $ 500 από αυτό το επιτυχημένο τραγούδι της.

Λίγα χρόνια αργότερα, o Έλβις πήρε το τραγούδι της και το προσάρμοσε για ένα πιο ευρύ κοινό. Έγινε αμέσως επιτυχία και τον βοήθησε να γίνει αστέρι, κερδίζοντας αρκετά χρήματα. Η Willie Mae πέθανε το 1984 μέσα στη φτώχεια.

5. Ισιωτική μαλλιών

Εφευρέθηκε από την: Ada Harris

Η ισιωτική μαλλιών εφευρέθηκε για πρώτη φορά ήδη από τη δεκαετία του 1890. Η Ada Harris κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή της το 1893, αλλά είναι ο Marcel Grateau που συχνά παίρνει τα εύσημα για την εφεύρεσή της. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Marcel Grateau έγινε γνωστός νωρίτερα με την εφεύρεσή του μπουκλαδώρου το 1852.

Η Ada δεν είχε ποτέ μεγάλη επιτυχία ή αναγνώριση για την εφεύρεσή της, ειδικά αφού η Madam C.J. Walker εφεύρεσε την ηλεκτρική χτένα, η οποίο λειτουργούσε με παρόμοιο τρόπο με την ισιωτική μαλλιών.

6.Υπερ-κειμένη μυθοπλασία

Εφευρέθηκε από την: Judy Malloy

H υπερ-κείμενη μυθοπλασία είναι ένα διαδικτυακό βιβλίο όπου οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν κλικ σε τμήματα της ιστορίας με οποιαδήποτε σειρά επιθυμούν και να διαμορφώσουν εκ νέου την αφήγηση. Η Judy δημοσίευσε την πρώτη της ιστορία , το 1986, γνωστή ως Uncle Roger.

Ωστόσο, ένας μυθιστοριογράφος με την ονομασία Michael Joyce αναγνωρίζεται συχνά ως ο εφευρέτης της υπερ-κειμένης μυθοπλασία με την ιστορία του, “το απόγευμα”, μια ιστορία, η οποία δημοσιεύθηκε πάνω από 5 χρόνια αργότερα, το 1990. Το 1992, ένας κριτικός βιβλίου των New York Times ονόμασε τον Michael Joyce «παππού» της υπερ-κειμένης μυθοπλασίας, καθιστώντας τον εφευρέτη αυτής της μεθόδου και αγνοώντας εντελώς την Judy.

7. Time-lapse φωτογραφία βοτανικής

Εφευρέθηκε από την: Henderina Scott

Αυτή ο βοτανολόγος ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία για να καταγράψει τις κινήσεις των φυτών για τις σπουδές της. Γύρω στο 1903, έκανε μια ταινία μικρού μήκους που έδειχνε την ανάπτυξη του λουλουδιού, Sparmannia africana, την οποία έδειξε στην Royal Horticultural Society. Αυτή είναι και η μόνη αναγνώριση που έλαβε για τη χρήση της φωτογραφίας για την μετέπειτα δημιουργία ταινίας.

Η φωτογραφία βοτανικής πιστώνεται στον F. Percy Smith και όχι στη Henderina. Από το 1911-1912, χρησιμοποίησε φωτογραφία με πάροδο χρόνου (time-lapse) για να καταγράψει την κίνηση των λουλουδιών στο Yosemite. Αυτό του έδωσε τα εύσημα ως πρωτοπόρο των εικόνων με time-lapse για την επιστημονική μελέτη των φυτών.

8. Εξαφανισμένοι νάνοι θηλαστικών


Ανακαλύφθηκε από την: Dorothea Bate

Αυτή η παλαιοντολόγος έκανε μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις σχετικά με την προϊστορική ζωή χάρη στη δουλειά της με απολιθώματα στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ως μία από τις πρώτες γυναίκες που εργάστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ανακάλυψε διάφορα εξαφανισμένα είδη, καθώς και στοιχεία για τους αρχαίους νάνους θηλαστικών και τον γιγαντισμό.

Λόγω των καιρών, η δουλειά της δεν αναγνωρίστηκε ευρέως για τις απίστευτες ανακαλύψεις της. Παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη και έλαβε λίγη αναγνώριση του έργου της, παρόλο που οι ανακαλύψεις της εξακολουθούν να σχετίζονται με την αρχαιολογία και το παλαιοντολογία μέχρι και σήμερα.

9. Φωτοβολίδες σηματοδότησης

Εφευρέθηκε από την: Martha Coston

Αυτή η εφευρέτης συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία της φωτοβολίδα Coston, που χρησιμοποιείται για επικοινωνία στη θάλασσα. Υλοποίησε με επιτυχία το σχέδιο της το 1859 μετά το θάνατο του συζύγου της. Χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις του, ολοκλήρωσε την έρευνά του και μας χάρισε τη φωτοβολίδα.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, δεν της δόθηκε η αναγνώρισε που της άξιζε, καθώς είχε πωληθεί για χιλιάδες δολάρια για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και άλλες υπηρεσίες.

10. Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής

Προγραμματίστηκε από: 6 γυναίκες

Ο υπολογιστής ENIAC ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής και κατασκευάστηκε μεταξύ 1943 και 1945. 6 γυναίκες έδωσαν ζωή στη μηχανή ως πρωταρχικοί του προγραμματιστές, ήταν οι: Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas και Ruth Lichterman. Παρ ‘όλα αυτά, ο John Mauchly αναγνωρίζεται πολύ συχνά για την εφεύρεση του υπολογιστή που θα άλλαζε τη ζωή μας όπως την ξέρουμε σήμερα.

 

 

Πηγή: enimerotiko.gr