psnpoΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  ΣΤΟ  ΨΝΠΟ ΓΙΑ  ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’ΨΥΧΑΡΓΩΣ’’

Στο  πλαίσιο του έργου «Εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου ‘’ΨΥΧΑΡΓΩΣ’’ από το 2000 μέχρι και το 2009» και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών, της Ειδικής Υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Maudsley  International London, πραγματοποιήθηκε   η διενέργεια επιτόπιων επισκέψεων της Ομάδας Αξιολόγησης  Δομών του Ψ.Ν.Π.Ο. που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ 2000-2009, προκειμένου να γίνει συλλογή στοιχείων.
Στόχος των επιτόπιων επισκέψεων είναι η επικοινωνία, σε μορφή συνεντεύξεων ή/και συμπλήρωση ερωτηματολογίων, με τους υπεύθυνους/εργαζόμενους σχετικά με τη λειτουργία των δομών αυτών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ. Η ομάδα αποτελείτο  από τους κ. Νίκανδρο Μπούρα, καθηγητή σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κα Tracy Power, manager Ψυχιατρικών Υπηρεσιών του Λονδίνου και την κα Ευαγγελία Λουκίδου μέλος γραφείου στην Αθήνα που συντόνιζε την επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα. Με την συνοδεία του Δ/ντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ψυχίατρο κ. Γ. Αγγελίδη επισκέφθηκαν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τον Ξενώνα Βραχείας Παραμονής, το Κέντρο Ημέρας ‘‘4 Εποχές’’ , τον Ξενώνα με «Δύσκολους» ασθενείς και τα Προστατευμένα Διαμερίσματα. Μονάδες που αναπτύχθηκαν με το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ.

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας ενημερώθηκαν από τον Δ/ντή κ. Γ. Αγγελίδη  για τη λειτουργία του τμήματος Ενηλίκων και του Ιατροπαιδαγωγικού τμήματος, ενώ στο Κέντρο Ημέρας ‘’4 Εποχές’’ από τον επιστημονικά υπεύθυνο κ. Δ. Μπέη ο οποίος παρουσίασε όλες τις δράσεις και τους στόχους του Κέντρου Ημέρας ‘’4 Εποχές’’.
Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπή επισκέφθηκαν  τον Ξενώνα με «Δύσκολους» ασθενείς και ο Προϊστάμενος κ. Κ.Καντζάς παρουσίασε στην επιτροπή τον τρόπο λειτουργίας του Ξενώνα και απάντησε σε ερωτήσεις τους.
Ακολούθως επισκέφθηκαν τα Προστατευμένα Διαμερίσματα στην οδό Ι.Δραγούμη και είχαν ενημέρωση από την Επιστημονικά υπεύθυνη κα Σ.Ουστόγλου, τον  Ψυχίατρο Επιμ. Α’ κ. Δ.Ξυλά και την νοσηλεύτρια κα Αθηνά Γεραρίδου.   Τέλος επισκέφθηκαν τον Ξενώνα Βραχείας Παραμονής. Εκεί  ο Επιστημονικά Υπεύθυνος Ψυχίατρος κ. Δ.Ξυλάς αφού αναφέρθηκε πως ο Μετανοσοκομειακός Ξενώνας Βραχείας Παραμονής είναι μια ενδιάμεση αποκαταστασιακή δομή στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και έχει ως σκοπό την ψυχοκοινωνική  επανένταξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς στόχους λειτουργίας του Ξενώνα.
Ο κ. Αγγελίδης παρέδωσε  στους αξιολογητές  φακέλους που περιείχαν μια μεγάλη σειρά εκδόσεων και εντύπων του Ψ.Ν.Π.Ο που αφορούν τις μονάδες  που  αξιολογήθηκαν.  Η Επιτροπή στη συνέχεια μελετώντας τα στοιχεία που συνέλεξε θα συντάξει έκθεση-αξιολόγηση για την πετυχημένη πορεία  του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.           
Η γενική εντύπωση που σχημάτισαν ήταν πολύ ικανοποιητική. Μάλιστα δε, είπε  ο κ. Μπούρας, ότι το παράδειγμα της Κατερίνης αναφέρετε  ως πρότυπο-οδηγός  σε συζητήσεις που γίνονται σε διεθνή συνέδρια με παγκοσμίου κύρους ψυχιάτρους.