Πακέτο 4.930 προσλήψεων σχεδιάζεται για τα Σώματα Ασφαλείας και ήδη έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα προς έγκριση από το οικονομικό επιτελείο.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, αλλά και να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο κύματος αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση εξαιτίας των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, κυρίως σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.
Τα αιτήματα αφορούν θέσεις μόνιμου προσωπικού, δεδομένου πως η Ασφάλεια μαζί με τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας έχουν εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων για το 2010.
Με την έγκρισή τους θα αρχίσει η έκδοση προκηρύξεων για τέσσερις κατηγορίες προσωπικού: πυροσβέστες, αστυνομικοί και αξιωματικοί στην ΕΛ.ΑΣ., ειδικοί φρουροί καθώς και συνοριοφύλακες.
Βέβαιο θεωρείται πως θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις 630 πυροσβεστών καθώς αυτό απορρέει από συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί, όπως και η επιλογή μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων των νέων αστυνομικών και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., για την οποία έχει ανακοινωθεί ο διαγωνισμός και αναμένεται η οριστικοποίηση του αριθμού εισακτέων. Υπό συζήτηση βρίσκεται και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το ενδεχόμενο πρόσληψης νέων Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενα από τα σενάρια καταλήγουν στην τοποθέτηση 1.000 οπλιτών, αλλά όχι Επαγγελματιών Οπλιτών.
Τη θέση τους για το επόμενο διάστημα ενδέχεται να πάρουν οι λεγόμενοι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Πρόκειται για οπλίτες που θα υπηρετήσουν έως 3 χρόνια και οι υποψήφιοι πρέπει είτε να διανύουν τη στρατιωτική τους θητεία είτε να την έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα.
Οι αποδοχές των ΟΒΑ σε σχέση με των ΕΠ.ΟΠ. είναι ελάχιστα λιγότερες, ενώ όσοι ενταχθούν στο Σώμα θα έχουν πριμοδότηση και σε περίπτωση έκδοσης προκήρυξης για Επαγγελματίες Οπλίτες.
1.630 θέσεις στην Πυροσβεστική
Προτεραιότητα ενόψει και του καλοκαιριού αποτελεί η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου έχει ζητηθεί να προχωρήσουν άμεσα 1.630 προσλήψεις.
Από αυτές οι 1.000 αφορούν την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του Σώματος. Εφόσον εγκριθούν, η προκήρυξη που θα εκδοθεί θα προβλέπει πριμοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες ως συμβασιούχους.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τους 5.500 εποχικούς πυροσβέστες οι 1.500 είναι ακόμη μάχιμοι- κυρίως λόγω ηλικίας- κι έτσι φιλοδοξούν με την προκήρυξη αυτή να μπορέσουν να μονιμοποιήσουν μεγάλο μέρος τους.
Οι λοιποί 4.000 βάσει του σχεδιασμού θα απορροφηθούν σταδιακά σε άλλες υπηρεσίες όπως η πολιτική προστασία ή η προστασία των δασών.
Στις άλλες 630 θέσεις που περιλαμβάνει το σχετικό αίτημα, θα τοποθετηθεί προσωπικό το οποίο θα υπηρετεί στους πυροσβεστικούς σταθμούς των νέων εθνικών οδικών αξόνων.
Βάσει των συμβάσεων με τις κατασκευάστριες εταιρείες, την υπηρεσία αυτή έχει αναλάβει να στελεχώσει το κράτος. Δεν αποκλείεται, και για τις θέσεις αυτές να απαιτείται εμπειρία και να προκριθούν συμβασιούχοι.
1.650 υποψήφιοι στις Σχολές Αστυνομίας
Αμεσα θα προχωρήσει και η τοποθέτηση 1.650 ατόμων για τη στελέχωση του Αστυνομικού Σώματος. Η εισαγωγή στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνει μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων και αφορά 1.500 αστυφύλακες και 150 αξιωματικούς.
Εκτός από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, μπορούν να λάβουν μέρος για το 10% των συνολικών θέσεων και ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες και αστυφύλακες εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους στα τέλη του έτους.
Οσοι επιτύχουν, πρέπει να περάσουν από υγειονομικές εξετάσεις για να κριθούν ικανοί. Στη συνέχεια θα φοιτήσουν στις Σχολές για διάρκεια 8 εξαμήνων, εκτός από το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στην Αστυνομία και το οποίο εγγράφεται απευθείας στο τρίτο εξάμηνο σπουδών.
Οσοι αποφοιτήσουν από τις Σχολές πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν στο Αστυνομικό Σώμα για διάστημα 10 ετών μετά την ονομασία τους ως αξιωματικοί.
1.500 νέοι ειδικοί φρουροί
Πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών περιμένει και το αίτημα για πρόσληψη 1.500 νέων ειδικών φρουρών και μόλις δοθεί, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Οι υποψήφιοι πρέπει να μην έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους, να κατέχουν απολυτήριο λυκείου, να είναι αναστήματος τουλάχιστον 1,70 μ. και να έχουν την απαιτούμενη υγεία και άρτια σωματική διάπλαση.
Κατά την επιλογή θα ληφθούν υπόψη και προσόντα όπως η γνώση ξένων γλωσσών, η κατοχή άδειας οδήγησης, η ιδιότητα πολυτέ
κνου ή τριτέκνου και τέκνων αυτών καθώς και πτυχίο ΙΕΚ με την ειδικότητα «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας».
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, όπου διαμένουν οι υποψήφιοι. Εφόσον γίνουν δεκτές θα κληθούν να περάσουν από υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές- αθλητικές δοκιμασίες.
Μετά την επιτυχία τους, οι υποψήφιοι θα προσληφθούν στη Διεύθυνση Αστυνομίας ή Αστυνομική Διεύθυνση όπου υπάγονται οι υπηρεσίες στις οποίες υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους. Η πρόσληψη γίνεται για πενταετή θητεία και αν επιθυμούν ύστερα από αυτή μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μόνιμα στο Σώμα.
Αίτημα για 150 συνοριοφύλακες
Κενές οργανικές θέσεις επιχειρεί να στελεχώσει το αρμόδιο υπουργείο και σε αυτή την υπηρεσία, με την υποβολή αιτήματος για έγκριση νέων θέσεων. Για την πρόσληψή τους ορίζονται κριτήρια ανάλογα με αυτά των ειδικών φρουρών, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση πενταετούς θητείας.
Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης συστάθηκαν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και λειτουργούν ως πρώτη ζώνη στους Νομούς Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου και Κέρκυρας.
Επίσης, λειτουργούν και σε άλλους Νομούς που δέχονται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, δηλαδή Πρέβεζας, Αρτας, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρι