thanasis-papageorgiouΟμιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης και το χαμένο χρόνο στον τομέα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επεσήμανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας στην ομιλία του στη Βουλή. Όπως τόνισε:
«Η χώρα μας παράγει 8000 μεγαβάτ ετησίως και καταναλώνουμε 10.000 και 12.000. Εισάγουμε τεράστιες ποσότητες από γείτονες χώρες σε βάρος της οικονομίας της χώρας μας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό μια χώρα που έχει ήλιο, έχει νησιά και αέρα, μια χώρα που μπορεί να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια και έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει τις ΑΠΕ, να καθυστερούμε έναντι άλλων χωρών ακόμα και στα φωτοβολταϊκά έναντι της Γερμανίας που δεν έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με εμάς. Μπορούμε να παράξουμε ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον χωρίς παραγωγή αερίων μαζών για την τήρηση των διεθνών συμφωνιών, αλλά δυστυχώς μόνο εμείς και η Αγγλία εξακολουθούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη».
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε τον χαμένο χρόνο και την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας, της εμπορίας, της μελέτης, υπήρξε μια κωλυσιεργία η οποία παρήγαγε νοσηρά φαινόμενα σε βάρος της ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απαντά σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Απαντά στα προβλήματα της γραφειοκρατίας, της χρονοβόρας καθυστέρησης, της διαδικασίας καθήλωσης ενός σοβαρού τομέα.
Μειώνεται ο χρόνος υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων από 3 έως 5 χρόνια που ήταν ο χρόνος υλοποίησης στους 8 έως 10 μήνες, τουλάχιστον κατά την αδειοδοτική διαδικασία.
Επιταχύνεται, η ολοκλήρωση των παλιών και των νέων επενδύσεων. Έχει μάλιστα μια στόχευση: Από 100 μεγαβάτ που είναι σήμερα στα περίπου 500 έως 1000 ετησίως.
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου πρότεινε την συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας για την ένταξη και ενίσχυση των επενδύσεων της πράσινης ενέργειας από τον αναπτυξιακό νόμο.