Η ορχιδέα θεωρείται ένα από τα πιο κομψά φυτά που ομορφαίνουν τον χώρο μας αλλά είναι και πολύ ευαίσθητη ως λουλούδι.

Η ορχιδέα είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά στον κόσμο, γνωστή για την εκθαμβωτική της ομορφιά και την ποικιλία των ειδών της.

Με χιλιάδες είδη και υβρίδια, η ορχιδέα καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στους λάτρεις των φυτών. Τα φυτά αυτά μπορούν να βρεθούν σε πολλά μέρη του κόσμου, από τις τροπικές ζούγκλες έως τις ορεινές περιοχές και τις ερήμους.

Ως τόσο όμορφα λουλούδια, είτε είναι μωβ, λευκά ή άλλες αποχρώσεις όπως πορτοκαλί ή πράσινο, προσθέτουν μια πινελιά ζωντανού χρώματος σε κάθε σπίτι.

Ωστόσο, η φροντίδα για αυτές τις ανθοφορίες μπορεί να είναι δύσκολη. Εκτός από την κατάλληλη γλάστρα, οι ορχιδέες απαιτούν προσεκτικό πότισμα.

Σύμφωνα με τη Virginia Hayes, επαγγελματία φυτών εσωτερικού χώρου, οι ορχιδέες επειδή φυτρώνουν φυσικά σε δέντρα στο τροπικό δάσος τους αρέσει να βρέχονται με νερό και να στραγγίζονται φυσικά. Ωστόσο, η καλλιέργεια ορχιδέων στο σπίτι σπάνια αντικατοπτρίζει αυτό το είδος περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συντήρησή τους απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και φροντίδα.

Πώς να ποτίζεις μια ορχιδέα με δυο τρόπους
1. Η μέθοδος του νεροχύτη της κουζίνας

Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους ποτίσματος ορχιδέες είναι η μέθοδος του νεροχύτη της κουζίνας. Η Kaylyn Hewitt, Lead Floral Designer και Senior Content Manager της The Bouqs, λέει στο Real Simple ότι: «Αυτή η μέθοδος είναι η πιο ωφέλιμη εάν η ορχιδέα σας βρίσκεται σε μείγμα σε γλάστρα που περιλαμβάνει φλοιό.

Γεμίστε τον νεροχύτη σας με χλιαρό νερό μέχρι την κορυφή της γλάστρας – δεν θέλετε να βυθίσετε ολόκληρο το φυτό – και αφήστε το να καθίσει στο νερό για περίπου δέκα λεπτά».

Το μούλιασμα της γλάστρας για περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, επομένως χρονομέτρησε για να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα. Όταν περάσει ο χρόνος, αφαίρεσε το φυτό και άφησε το να στραγγίσει πριν το τοποθετήσεις ξανά στη διακοσμητική γλάστρα του.

Η Hewitt σημειώνει ότι: «Το να ποτίζετε ορχιδέες με νερό βρύσης είναι εντάξει, αλλά εάν η ποιότητα του νερού της βρύσης σας είναι λιγότερο από την ιδανική, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό, επίσης καλό να αποφεύγετε το απεσταγμένο ή πολύ αλμυρό νερό».

2. Η μέθοδος ποτίσματος

«Μπορείτε επίσης να ποτίσετε την ορχιδέα σας με ποτιστήρι ή μπουκάλι με σπρέι. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι η μόνη πηγή νερού για το λουλούδι σας, αλλά για να διατηρείται το λουλούδι υγρό μεταξύ των ποτισμών» λέει η ειδικός. «Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χρήση όλη την εβδομάδα για να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας και υγρασίας σε ένα εξαιρετικό μέρος για τα φυτά σας».

Και προσθέτει: «Αν χρησιμοποιείτε ποτιστήρι, αφαιρέστε την ορχιδέα από τη διακοσμητική γλάστρα σας και αφήστε την κάτω από τρεχούμενο νερό για δεκαπέντε δευτερόλεπτα.

Μόλις κορεστεί, αφήστε το να στραγγίξει στον νεροχύτη για επιπλέον δεκαπέντε δευτερόλεπτα και μετά τοποθετήστε το ξανά στη γλάστρα σας».

Απλά να έχεις κατά νου ότι το νερό πρέπει να χύνεται προσεκτικά. «Όταν χρησιμοποιείτε ποτιστήρι ή μπουκάλι ψεκασμού, προσέξτε να μην πέσει το νερό στις ανθίσεις της ορχιδέας.

Αυτό μπορεί να βλάψει την άνθιση και να προκαλέσει βοτρύτη», λέει η Hayes.

 

Πηγή:theissue