ispaniaΗ  Ισπανία είναι η νέα πρωταθλήτρια κόσμου. Στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν των Ολλανδών με 1-0 στην παράταση, χάρη στο τέρμα που πέτυχε ο Ανδρές Ινιέστα τέσσερα λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα του Γουέμπ. Οι «οράνιε» έμειναν με δέκα παίκτες στο τελευταίο δεκάλεπτο, λόγω αποβολής του Χέιτινγκα στο 110’.
Η Ολλανδία για τρίτη φορά έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά και πάλι έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο με κατεβασμένο το κεφάλι. Οι «οράνιε» είχαν δύο σημαντικές ευκαιρίες, ωστόσο ο σκοπός τους δεν ήταν να πετύχουν γκολ, αλλά να μην δεχθούν. Αυτό το πλήρωσαν και υποτάχθηκαν σε μία ανώτερη ομάδα, η οποία ήταν πιο ουσιαστική. Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ούτε καθήλωσε τον κόσμο που το παρακολούθησε, όμως είναι φυσιολογικό στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης του κόσμου να υπάρχει άγχος και διστακτικότητα και από τις δύο πλευρές.   
Οι δύο προπονητές παρέταξαν την ομάδα τους με παρόμοιο σύστημα. Το 4-2-3-1 προτιμήθηκε τόσο από τον Φαν Μαρβάικ για την Ολλανδία, όσο και από τον Ντελ Μπόσκε, ο οποίος για ακόμα ένα παιχνίδι στηρίχθηκε στον κορμό της Μπαρτσελόνα. Η διάταξη ήταν η ίδια, όχι όμως η στρατηγική και ο τρόπος ανάπτυξης. Οι «οράνιε» προσπάθησαν να «χτυπήσουν» από τα άκρα, εκεί όπου βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ η δύναμη των «φούριας ρόχας» ήταν ο άξονας της.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με καλούς οιωνούς αφού ο ρυθμός ήταν γρήγορος.  Η Ισπανία είχε την κατοχή και δημιούργησε ευκαιρίες, ωστόσο μετά το πρώτο τέταρτο η Ολλανδία κατάφερε και έκλεισε τους διαδρόμους προς την εστία του Στεκέλενμπουργκ.  
Οι «οράνιε» κλεισμένοι πίσω προσπαθούσαν να κρατήσουν μακριά από την περιοχή τους τους Ισπανούς, ωστόσο δεν μπορούσαν να βγουν μπροστά με αντεπιθέσεις. Το πάσινγκ γκέιμ των παικτών του Ντελ Μπόσκε απέδωσε εν μέρει, καθώς οι Ισπανοί είχαν την υπεροχή, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Τα λεπτά κυλούσαν με το μόνο αξιοσημείωτο να είναι οι κίτρινες κάρτες που μοίραζε ο Χάουαρντ Γουέμπ. Ο Αγγλος σωστά «κιτρίνιζε» τους παραβάτες, αλλά χαρίστηκε στον Ντε Γιονγκ, ο οποίος θα έπρεπε να είχε αποβληθεί από το πρώτο μέρος. Η μεγαλύτερη ευκαιρία των Ολλανδών στο πρώτο 45λεπτο ήταν ένα σουτ του Ντερ Βίελ λίγο πίσω από τη μεσαία γραμμή. Ο διεθνής αμυντικός δεν προσπαθούσε να απειλήσει, αλλά να γυρίσει την μπάλα προσπαθώντας να τηρήσει το φέρ πλέι. Οι δύο προπονητές δεν άλλαξαν τίποτα στην επανάληψη. Η φιλοσοφία έμεινε ίδια, ωστόσο δημιουργήθηκαν περισσότερες ευκαιρίες.
Ο Ρόμπεν στο 62’ βγήκε μόνος απέναντι από τον Κασίγιας αλλά νικήθηκε από τον αρχηγό της Ισπανίας. Οι δύο τους ήταν πρωταγωνιστές ακόμα μία φορά στο 83’, ωστόσο ο Ολλανδός άσος δεν μπόρεσε ούτε τότε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Ντελ Μπόσκε τόλμησε περισσότερο από τον Μαρβάικ και έριξε στο παιχνίδι τον Φάμπρεγας στη θέση του Τσάμπι Αλόνσο. Ο άσος της Αρσεναλ βοήθησε στο δημιουργικό κομμάτι και λίγο έλειψε να γίνει ο ήρωας για τους πρωταθλητές Ευρώπης στις αρχές της παράτασης, ωστόσο ο Στεκέλενμπουργκ απόκρουσε με τα πόδια και διατήρησε ανέπαφη την εστία του.  Ο Ρόμπεν είχε ξεμείνει από δυνάμεις, ο Σνάιντερ ήταν εξαφανισμένος, ενώ ο Φαν Μπόμελ δεν μπορούσε να σταματήσει τους Ινιέστα, Τσάβι. Οι Ισπανοί έφταναν κοντά στην περιοχή και αν ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια, θα είχαν πετύχει νωρίτερα κάποιο τέρμα.
Τα πράγματα για τους Ολλανδούς έγιναν πιο δύσκολα στο 110’ όταν ο Χέιτινγκα σταμάτησε αντικανονικά τον Ινιέστα αντικρίζοντας για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα. Οι «φούριας ρόχας» έχοντας την αριθμητική υπεροχή κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» την αντίπαλη άμυνα στο 116’ με τον Ινιέστα και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η Ισπανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο μακριά από την ήπειρο μας, ενώ μέσα σε δύο χρόνια σήκωσε το κύπελλο στις δύο μεγάλες διοργανώσεις που πήρε μέρος.

Γήπεδο: «Σόκερ Σίτι»
Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)
Ολλανδία (Φαν Μάρβαϊκ) : Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βίελ, Χάιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (105’ Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ (99’ Φαν Ντερ Φάαρτ), Κάιτ (71’ Ελία), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι.
Ισπανία (Ντελ Μπόσκε) : Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (86’ Φάμπρεγας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60’ Νάβας), Βίγια (105’ Τόρες).