koukodimosΣυζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και
ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος για τη διακοπή του προγράμματος «Θησέας»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση με την αιφνιδιαστική απόφαση να διακόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, εμπαίζει τους δήμους,  κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ.  με επικεφαλής τον πρώην υφ.Εσωτερικών κ. Νάκο στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατατέθηκε την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος.
Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους Ο.Τ.Α. της χώρας, αναγκάζοντας τους δημάρχους να εμφανίζονται ασυνεπείς προς τους δημότες τους, και το υπουργείο Εσωτερικών ότι με την αδιάκριτη περικοπή θεσμοθετημένων πόρων, στερεί από τις τοπικές κοινωνίες μικρά και μεγάλα χρήσιμα έργα, τα οποία έδωσαν πνοή στην περιφέρεια και από τις τοπικές οικονομίες ζωτική χρηματοδότηση για την επιβίωση των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού τους.
Ο κ. Κουκοδήμος τόνισε: ««Αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, που με τους χειρισμούς της στον τομέα της Οικονομίας, και τα σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών παλινωδεί και προσπαθεί να περάσει –ανεπιτυχώς-το μήνυμα ότι η πολιτική της θα έχει αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή όμως εκτίθεται, κάνοντας σπασμωδικές, αιφνιδιαστικές κινήσεις, έχοντας ως μόνιμη δικαιολογία την «κρίση».

Περικοπές, καταργήσεις
επιδομάτων, μειώσεις αποδοχών.

Τώρα έρχεται και με μια εξίσου αιφνιδιαστική κίνηση «κόβει» ουσιαστικά το πρόγραμμα Θησέας από τους δήμους». Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, τον Μάιο 2010, εκδόθηκε απόφαση σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις των έργων πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι τις 31.8.2010. Μάλιστα, για την επίσπευση των διαδικασιών και την οριστικοποίηση προγραμματισμένων ή/και δημοπρατημένων έργων συγκλήθηκαν και Επιτροπές Παρακολούθησης σε πολλές Περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, ένα μήνα μετά, στις 22 Ιουνίου, η Κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά, εξέδωσε νέα απόφαση, με την οποία θέτει ως προϋπόθεση, η ημερομηνία κατακύρωσης ή η απόφαση ανάθεσης του αρμόδιου οργάνου, να είναι προγενέστερη της 25ης Ιουνίου. Η προθεσμία αυτή, ειδικά σε μικρούς δήμους πρακτικά ισοδυναμεί με αποκλεισμό μεγάλου μέρος των έργων.
Απολύτως δικαιολογημένα χαρακτηρίζουν ««Κεραυνό εν αίθρια» στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης την απόφαση αυτή που θέτει εκτός προγραμματισμού τους δήμους, στερεί από τις τοπικές κοινωνίες μικρά ή μεγάλα έργα που έχουν ανάγκη και στην ουσία διακόπτει με το «έτσι θέλω» και χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία μια διαδικασία στην οποία είχαν επενδύσει οι μικροί δήμοι.
Γιατί το πρόγραμμα «Θησέας» κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αφορούσε παρά την επίλυση χρόνιων και σημαντικών μικρών αν θέλετε αλλά ουσιαστικών προβλημάτων στους δήμους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΚΕΔΚΕ η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ φέτος και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να μειωθεί κατά 1.084 εκ. ευρώ., δηλαδή μείωση της επιχορήγησης της τάξης του 40% .
Με δεδομένο δε ότι η τακτική επιχορήγηση προορίζεται για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά ανελαστικών δαπανών και κυρίως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων -πολλοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.
Εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τα 690 εκ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό.
Αν σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε και την περικοπή των έργων του προγράμματος «Θησέας» αντιλαμβάνεστε ότι οι δήμοι στη «νέα εποχή» που θέλετε να ονομάζεται τον «Καλλικράτη» για την Αυτοδιοίκηση θα βρεθούν «γυμνοί» και ανήμποροι όχι απλώς να κάνουν έργα αλλά και να λειτουργήσουν.
Οι δήμοι καταφεύγουν στη λύση του δανεισμού   προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας μετά και τη μείωση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ από το κράτος. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης λίγο πριν την νέα σελίδα που ανοίγεται μπροστά τους έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων, με ένα κράτος που παλινωδεί, με αποφάσεις που παίρνονται σε μια νύχτα και με την αβεβαιότητα ως αποτέλεσμα της ασυνέπειας της κυβέρνησης.
Σας θυμίζω κλείνοντας κύριε υπουργέ, πως την τετραετία 2004-
2008 εισέρρευσαν στο καλάθι του Θησέα 1.886 εκ ευρώ, έναντι 2.042 που είχαν προϋπολογισθεί, μείον δηλαδή 156 εκ. ευρώ. Το 2009 αντί των 719 εκ. ευρώ που έπρεπε να μπουν στο πρόγραμμα «Θησέας» εισέρρευσαν τα 244 εκ. ευρώ. Και το 2010 έχουν εισρεύσει 175 εκ. ευρώ αντί των 583 εκ. που έπρεπε να μπουν.
Ποια είναι η συνέπεια;  Που είναι ο προγραμματισμός;  Ποια είναι η δέσμευση της πολιτείας;  Χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό,  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία μάχη, ούτε να κερδηθεί κανένας αγώνας».