olympos-1Από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας

Με το ποσό του 1.900.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό τη συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων που απαιτούνται για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών 92/43 (για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας), 79/409 (για τη διατήρηση των άγριων πτηνών). Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή δίνεται  για τη  δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης της περιοχής (διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας, διατήρηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, της αποτελεσματικότητας και υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης). Δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος επόπτευσης. Συντονισμό και την ενεργό συνεργασία των συναρμόδιων για τη διαχείριση της περιοχής υπηρεσιών και του Φορέα Διαχείρισης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.   Ενσωμάτωση της συμμετοχικής διαδικασίας των εμπλεκομένων και επηρεαζόμενων φορέων και ομάδων στο σχεδιασμό και στη διαχείριση.

Η χρηματοδότηση του φορέα από το ΕΣΠΑ διασφαλίζει τη λειτουργικότητά του, του εξοπλίζει, διατηρεί το προσωπικό που ασχολείται με το έργο της προστασίας, παρακολούθησης, βελτίωσης και ανάδειξης των Εθνικών Πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. «Το σημαντικότερο είναι ότι εξασφαλίσαμε μέσω του ΕΣΠΑ τη συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, που επιτελούν σπουδαίο έργο. Θα ήθελα να επισημάνω πως πέρα από τις προσπάθειες προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών, οι Φορείς δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και ειδικά στους νεότερους να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους, να έρθουν πιο κοντά στο περιβάλλον και να αποκτήσουν συνείδηση προστασίας των φυσικών πόρων μας. Είναι σπουδαίο να καλλιεργήσουμε φιλοπεριβαλλοντική νοοτροπία στις νεότερες γενιές, ώστε να περιορίσουμε τα κρούσματα καταπατήσεων, αυθαιρεσιών και επιβλαβών ενεργειών στην πολύτιμη αυτή κληρονομιά για τον τόπο μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες περιοχές προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και αναγνωρίζονται ως μνημεία της φύσης. Πέρα από τα κονδύλια που διαθέτουμε, πέρα από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Φορέων να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει στο έργο μας να συμβάλουν εμπράκτως και οι πολίτες, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σεβόμενοι το περιβάλλον. Ρυπαίνοντας με οποιονδήποτε τρόπο αυτές τις περιοχές και ‘ασελγώντας’ πάνω τους εγκληματούμε σε βάρος της καθημερινότητάς μας και σε βάρος του μέλλοντος του τόπου μας. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ευαίσθητες και αποτελούν τα στολίδια της χώρας μας. Πρέπει να συμβάλουν όλοι με τις δυνάμεις τους στη διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.
Χρηματοδότηση του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
Επιπλέον, χρηματοδοτείται και ο φορέας διαχείρισης του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα   Η πρόταση περιλαμβάνει:  Συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης. Υλοποίηση δράσεων παρακολούθησης και επόπτευσης της προστατευόμενης περιοχής στο πλαίσιο των οδηγιών 92/43 και 79/409 (όπως η τελευταία αντικαταστάθηκε με την 147/2009) για τη διασφάλιση της διατήρησης των οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας.  Δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος επόπτευσης – φύλαξης για την καταγραφή απειλών αλλά και βιολογικών παραμέτρων. Ανάδειξη – προβολή της προστατευόμενης περιοχής μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των κοινωνικών εταίρων. Υλοποίηση μελετών και η διατύπωση στόχων και διαχειριστικών μέτρων για τους οικοτόπους της προστατευόμενης περιοχής στο πλαίσιο της υλοποίησης του πενταετούς διαχειριστικού σχεδίου όπως προβλέπεται από το νόμο 2742/1999.  Συνέχεια συμμετοχής του φορέα στο ευρωπαϊκό δίκτυο Eurosite στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο του. Εκπόνηση της μελέτης του Σχεδίου Διαχείρισης για το Εθνικό Πάρκο.