Βάλε αυτά τα 6 μπαχαρικά στα γεύματά σου και δες τον εγκέφαλό σου να «μεταμορφώνεται»!

Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης, της εστίασης και των επιπέδων ενέργειας. Καθώς προσπαθούμε για καλύτερη πνευματική διαύγεια και γνωστική λειτουργία, η διατροφή μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Τα μπαχαρικά κάνουν περισσότερα από το να προσθέτουν γεύση στα γεύματά σας—μπορούν επίσης να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ορισμένα μπαχαρικά είναι γνωστά για τα αξιοσημείωτα οφέλη τους στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου . Αυτά τα φυσικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης, στην ενίσχυση της εστίασης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, καθιστώντας τα μια γευστική προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

1. Κουρκουμάς
Η δραστική ένωση του κουρκουμά , η κουρκουμίνη, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μειώνοντας τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη, η κουρκουμίνη βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και υποστηρίζει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης βρεθεί ότι έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα, πιθανώς λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας.

2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως η τζίντζερόλη, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, οδηγώντας σε κυτταρική βλάβη και γήρανση.

3. Κανέλα

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διατήρηση της μνήμης και τη διαρκή εστίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη, μια ένωση που έχει μελετηθεί για τις πιθανές γνωστικές της επιδράσεις. Η πιπερίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας αυξάνοντας τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και μετάλλων, από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα. Η καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να υποστηρίξει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας και τη γνωστική λειτουργία .

5. Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται μυριστικίνη, η οποία έχει μελετηθεί για τις νευροπροστατευτικές του ιδιότητες.

Το μοσχοκάρυδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στον εγκέφαλο.

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τα ηρεμιστικά και ενισχύοντας τη διάθεση.

Προάγοντας τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες και του άγχους, το μοσχοκάρυδο υποστηρίζει έμμεσα τη γνωστική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια, υποστηρίζοντας έτσι τα επίπεδα ενέργειας.

 

 

Πηγή:theissue