Η καθημερινότητα τρέχει με χίλια κι εμείς κάνουμε αγώνα δρόμου για να την προλάβουμε.

Ξέρουμε ήδη ότι η πολλή δουλειά και οι καθημερινές υποχρεώσεις μάς παίρνουν όλη την ενέργεια. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να χάνουμε ενέργεια και από πράγματα που είτε θεωρούμε ασήμαντα ή που είναι απλές συνήθειες. Κι όμως, η εξουθένωση βρίσκει τον τρόπο να τρυπώσει σε αθώες λεπτομέρειες. Και έρχεται το Σαββατοκύριακο, και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να κοιμάσαι όλη μέρα.

Το επόμενο γεύμα αργεί πολύ

Το σώμα μας βασίζεται στην ενέργεια που του δίνουμε μέσα από την πρωτεΐνη, το λίπος και τους υδατάνθρακες. Αν καθυστερούμε πολύ να του δώσουμε την ενέργεια που χρειάζεται, νιώθουμε ζαλάδες, ανεξήγητη κούραση και θέλουμε απλά να ξαπλώσουμε. Αν και κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, καλό είναι τρώτε ένα γεύμα κάθε 3-4 ώρες.

Απαντάτε αμέσως στις κλήσεις

Ένα αθώο τηλεφώνημα από έναν συνάδελφο ή τη μητέρα σας, μπορεί να σας ταρακουνήσει το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, χρειάζεστε τουλάχιστον 20 λεπτά για να επανέλθει η συγκέντρωση. Αν λοιπόν νιώθετε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και δεν θα μπορέσετε να το διαχειριστείτε, αναβάλετέ το εξηγώντας τους λόγους. Αν επείγει, απαντήστε με ένα γραπτό μήνυμα.

Κοιμάστε με αναμμένα φώτα

Ακούγεται χαζό, αλλά είναι fact. Τα αναμμένα φώτα αφήνουν τον εγκέφαλο να νομίζει ότι είναι ακόμα μέρα και δεν παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε.

Συσσωρεύονται οι μικροδουλειές

Ένα μήνυμα που δεν απαντήθηκε. Μία λάμπα που δεν άλλαξε. Όταν τα βλέπετε ένα ένα, φαίνονται ασήμαντα. Όταν όμως γίνουν μία στοίβα στο τέλος της εβδομάδας, η κρίση πανικού είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε. Ιδανικά, οι μικροδουλειές πρέπει να φεύγουν γρήγορα από τη μέση. Αν δεν υπάρχει χρόνος, κάντε μία λίστα, μία φορά την εβδομάδα και αφιερώστε μισή με μία ώρα για να τα κάνετε.

Ακατάστατο γραφείο

Είτε δουλεύετε από το σπίτι είτε σε κανονικό γραφείο, ο χώρος πρέπει να είναι τακτοποιημένος, όμορφος και να εμπνέει ηρεμία. Μόνο έτσι θα μπορείτε να συγκεντρώνεστε και να κάθεστε με χαρά. Δεν χρειάζεται χρόνος. Δύο κινήσεις ματ για να φύγει η σκόνη και συχνό πέταμα αχρήστων.

Κάνετε μακροπρόθεσμα σχέδια

Αυτό από μόνο του αρκεί για να αγχώνεστε (και να μην καταλαβαίνετε πώς προέκυψε). Η to-do-list πρέπει να περιλαμβάνει τα άμεσα και επείγοντα και όχι πλάνα για τους επόμενους μήνες. Όσο περισσότερο ζούμε στο παρόν, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε και δεν αγχωνόμαστε για το μέλλον.

Βλέπετε συναισθηματικά φορτισμένες σειρές

Είναι τρομερά εποικοδομητικό το να μπορείς να ταυτιστείς με τις ιστορίες που βλέπεις στην τηλεόραση. Όταν όμως αυτό γίνεται συνέχεια, μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση και σε δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων που αναδύονται. Δείτε και καμιά κωμωδία.

 

Πηγή: jenny.gr