--3Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Διεθνές ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο η Α Αλεξανδρειάδα.

Στις φετινές εκδηλώσεις με το τίτλο “Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;”, συμμετείχαν μαθητές από όλα τα Γυμνάσια του Νομού μας. Τα παιδιά μέσα  από διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, ανακάλυψαν την αρχαία Μακεδονική δυναστεία, καθώς και το τεράστιο έργο του μεγάλου Μακεδόνα Στρατηλάτη. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν το Γραφείο Πολιτισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, ο Δήμος Λιτοχώρου και το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την  Έλευση Ιππέων, την Έπαρση Σημαιών  και με μουσική συναυλία με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, την οποία διηύθυνε ο μαέστρος Παναγιώτης Λιμπανοβνός. Στη συνέχεια ακολούθησαν: “Μακεδονικό παραμύθι”. Αφήγηση του κ. : Αθανασίου Μπίντα,  αφήγηση του διηγήματος «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος» από τον  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη  Ιωακείμ Οικονομίκο . Ακολούθησαν διάφορες εργασίες από τους μαθητές όπως ζωγραφική σε πιθάρια, κατασκευή στεφανιών με φύλλα βαλανιδιάς, κατασκευή Σαρισσών και   δεντροφύτευση σε σχήμα δεκαεξάκτινου αστεριού.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανάγνωση κειμένων, τα οποία επιμελήθηκε η φιλόλογος Ευαγγελία Κανάλη με θέμα: «Αλέξανδρος ο Μέγας, Αλέξανδρος ο Μακεδών» Τα κείμενα διαβάζουν οι μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς: Φωτεινή Καραγιώργου, Παναγιώτα Κούρτη, Γιώργος Μπαλαούρας, Βασιλική Νάκα, Μαρία Νικολή, Ελευθερία Σησιού, Τσιρίμπασης Αντώνης. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να «παίξουν» το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού από την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ  στη συνέχεια ακολούθησαν  παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας από τον Χορευτικό Όμιλο Κατερίνης. Στο διάλειμμα    οι μαθητές και οι συνοδοί, επισκέφθηκαν  την έκθεση φωτογραφίας εντός του Αλεξανδρείου, με θέμα “Καλάς”.

Χαιρετισμοί

Την εκδήλωση χιρέτισε ο Νομάρχης Πιερίας και Πρόεδρος του Διεθνούν Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου κ. Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε τις προσπάθειες που έγινε ώστε το «Αλεξάνδρειο» μετά από πολλά χρόνια να αποκτήσει «ζωή». Επίσης  χαιρετισμό απεύθυναν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Γιάννης Τσιμερίκας, ο οποίος σημείωσε το ρόλο του «Αλεξάνδρειου», αλλά και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και ο Δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Σάκης Τσιφοδήμος.