Η παράδοση θέλει να τρώμε χοιρινό με δαμάσκηνα όμως φέτος κάνε την ανατροπή με σάλτσα από μούρα.

Συστατικά
2 κιλά χοιρινό φιλέτο χωρίς κόκαλα (με το δέρμα)
16 φρέσκα φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια, σε χοντρά κομμάτια
1 κιλό φραγκοστάφυλα ή 750 γρ ψιλοκομμένο ραβέντι και 250 γρ βατόμουρα
2/3 φλιτζάνι (165 ml) λευκό κρασί
1/3 φλιτζάνι (75 g) ακατέργαστη ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί

Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240°C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σηκώνουμε τη χοιρινή πέτσα ανά 1 εκ., προσέχοντας να μην κόψουμε το κρέας. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι, χτυπάμε τα μισά φύλλα δάφνης με 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες αλατιού και μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι μέχρι να αλεσθούν λεπτά και μετά ανακατέψτε με το λάδι. Σηκώνουμε την πέτσα και γεμίζουμε παντού με το μείγμα των φύλλων δάφνης, στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι η φλούδα να αρχίσει να γίνεται τραγανή.

Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο, το μεταφέρουμε σε ταψί και το αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα 8 φύλλα δάφνης και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τα μούρα, το κρασί και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα φρούτα. Τοποθετούμε το χοιρινό πάνω από τα φρούτα, το ξανά βάζουμε στο φούρνο και μαγειρεύουμε για 1 ώρα ή μέχρι να γίνει τραγανή η φλούδα και το κρέας να μαλακώσει.

Αφήνουμε το μαγειρεμένο χοιρινό για 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Εν τω μεταξύ, επαναφέρουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μειωθούν και να πήξουν ελαφρώς οι χυμοί από τη σάλτσα (αυτό θα πάρει λιγότερο χρόνο αν έχεις χρησιμοποιήσει ραβέντι και βατόμουρα). Ανακατεύουμε το ξύδι με τη σάλτσα φρούτων. Κόβουμε το χοιρινό σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε περιχυμένο με σάλτσα μούρων.

 

 

Πηγή:theissue.gr