Google – Εκτοξεύτηκαν οι εκπομπές αερίων λόγω τεχνητής νοημοσύνης
H AI-mania απομακρύνει την Google από τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα
Τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα κρούουν επιστήμονες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την Google, οι οποίες εκτοξεύτηκαν κατά 48% από το 2019. Αιτία; Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Πριν από τρία χρόνια, η Google είχε θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030. Ωστόσο, έκθεση της εταιρείας που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη δείχνει ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει μειώσει το κλιματικό της αποτύπωμα, αλλά το αύξησε!
Συγκεκριμένα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Google αυξήθηκαν κατά 13% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με το 2019, έχουν εκτοξευθεί κατά 48%!
Η Google επικαλέστηκε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη ζήτηση που δημιουργεί στα κέντρα δεδομένων, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
«Εξαιρετικά φιλόδοξος ο στόχος της Google»
Η Lisa Sachs, διευθύντρια του Columbia Center on Sustainable Investment, δήλωσε ότι η Google θα πρέπει να κάνει περισσότερα, να συνεργαστεί με «καθαρότερες» εταιρείες και να επενδύσει στο ηλεκτρικό δίκτυο.
«Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτό που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει με την τεχνολογία και τους πόρους που διαθέτουμε, όσον αφορά την προώθηση της μετάβασης», είπε.
Η επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας της Google, Kate Brandt, δήλωσε στο Associated Press: «Η επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι το 2030, είναι ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος».
«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο και ότι η προσέγγισή μας θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται», τόνισε.
Πώς συμβάλλει η τεχνητή νοημοσύνη στην κλιματική αλλαγή;
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων που απαιτούνται για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης απειλούν το στοίχημα της μετάβασης σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια – σημαντικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό συμβαίνει διότι ένα νέο κέντρο δεδομένων μπορεί να καθυστερήσει το κλείσιμο ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα ή να ωθήσει στην κατασκευή ενός νέου.
Τα κέντρα δεδομένων δεν είναι μόνο ενεργοβόρα, αλλά απαιτούν γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης και χρειάζονται σημαντικές ποσότητες νερού για να παραμείνουν δροσερά. Επίσης, είναι θορυβώδη.
Συχνά κατασκευάζονται εκεί όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη και όχι εκεί όπου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – όπως η αιολική και η ηλιακή – αποτελούν βασική πηγή ενέργειας, σύμφωνα με το Euronews.com.
Καμπανάκι από ΔΟΕ
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2026.
Σχέδια βιωσιμότητας και άλλων μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών αμφισβητούνται λόγω της δημιουργίας νέων κέντρων δεδομένων.
Ενδεικτικά, για τον ίδιο λόγο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Microsoft το 2020 αυξήθηκαν κατά 29%.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Οι εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων όπως το ChatGPT, μπορεί να συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο προσφέρει και εργαλεία για την αντιμετώπισή της.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Google, η χρήση δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών πλημμυρών ή να εξοικονομήσει βενζίνη κατά τη χρήση των οχημάτων, με πληροφορίες σχετικές με την κυκκλοφορία στους δρόμους.
Χρησιμοποιεί η Google ανανεώσιμη ενέργεια;
Οι εκπομπές της Google αυξήθηκαν πέρυσι εν μέρει επειδή η εταιρεία χρησιμοποίησε περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, κατανάλωσε 25.910 περισσότερες γιγαβατώρες, υπερδιπλάσια ποσότητα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.
Μια γιγαβατώρα είναι περίπου η ενέργεια που παράγει σε μία ώρα ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Η Google δήλωσε το 2020 ότι θα καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μόνο καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030, σε όλο τον κόσμο.
Πέρυσι, σύμφωνα με την Google, κατανάλωσε κατά μέσο όρο 64% καθαρή ενέργεια στα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της σε όλο τον κόσμο.
Η Lisa Sachs, διευθύντρια του Columbia Center on Sustainable Investment… επαίνεσε τη Google για τη φιλοδοξία και την ειλικρίνειά της, προσθέτοντας ωστόσο ότι ελπίζει πως «η Google θα συμμετάσχει σε μια πιο αυστηρή συζήτηση για το πώς να επιταχύνουμε τη μετάβαση εν μέσω κλιματικής κρίσης…
Πηγή:dnews