Αναγνώρισε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά για το σώμα σου.

Αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων και των ιστών, και συμμετέχει σε πολλές βιολογικές διαδικασίες όπως η αναγέννηση των κυττάρων, η ανάπτυξη των μυών, και η παραγωγή ενζύμων και ορμονών.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, καθώς και για την αποκατάσταση και ανάπτυξη των ιστών μετά από σωματική δραστηριότητα ή τραυματισμούς.

Οι πρωτεΐνες συνίστανται από αμινοξέα, τα οποία είναι οργανικά μόρια που συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μεγάλες αλυσίδες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει κάποια αμινοξέα, ενώ άλλα, γνωστά ως απαραίτητα αμινοξέα, πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά, καθώς και φυτικές πηγές όπως φασόλια, φακές, ξηροί καρποί και σπόροι. Η ποιότητα και η ποσότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία, την απόδοση και τη γενικότερη ευεξία του ατόμου.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους. Εδώ είναι έξι σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη.

1. Συνεχής κόπωση
Αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και χωρίς ενέργεια, ακόμη και μετά από έναν καλό ύπνο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προσφέροντας σταθερή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Διάβασε επίσης: Βάλε αυτά τα 8 φρούτα στη διατροφή σου και «σκόραρε» σε πρωτεΐνη

2. Απώλεια μυϊκής μάζας
Η πρωτεΐνη είναι ουσιαστική για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Αν παρατηρήσεις ότι χάνεις μυϊκή μάζα ή ότι οι μύες σου είναι πιο αδύναμοι, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη.

3. Συχνή ασθένεια

Η πρωτεΐνη παίζει κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν αρρωσταίνεις συχνά ή αν αισθάνεσαι ότι το σώμα σου δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες όπως παλιά, η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι η αιτία.

4. Αργή επούλωση πληγών
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναγέννηση των κυττάρων και την επιδιόρθωση των ιστών. Αν παρατηρήσεις ότι οι πληγές σου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη.

5. Τριχόπτωση και ευθραυστότητα νυχιών
Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, μια πρωτεΐνη. Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και θραύση των μαλλιών και των νυχιών. Αν παρατηρήσεις αυξημένη τριχόπτωση ή ευθραυστότητα στα νύχια, μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερη πρωτεΐνη.

6. Πείνα και λαχτάρα για ζάχαρη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο χορταστικά θρεπτικά συστατικά. Αν αισθάνεσαι συνεχώς πεινασμένη ή αν έχεις έντονες επιθυμίες για γλυκά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη.

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας πείνα και λαχτάρα για ζάχαρη.

Πώς να αυξήσεις την πρωτεΐνη στη διατροφή σου
Αν αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να εξετάσεις τη διατροφή σου και να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης:

Πρόσθεσε περισσότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα: Κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, και ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.

Χρησιμοποίησε πρωτεϊνικά συμπληρώματα: Αν δεν μπορείς να πάρεις αρκετή πρωτεΐνη μέσω της διατροφής, τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν.

Κάνε ισορροπημένα γεύματα: Προσπάθησε να έχεις μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ για να διατηρήσεις σταθερά επίπεδα ενέργειας και να μειώσεις την πείνα.

Πίνε πρωτεϊνούχα ροφήματα: Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδιαίτερα μετά από προπόνηση.

 

Πηγή:theissue