Τα ευρήματα νέας μελέτης, στην οποία εξετάσθηκαν οι διατροφικές συνήθειες χιλιάδων εθελοντών

Είναι ένα εύρημα που πιθανώς θα κάνει πολλούς να χαμογελάσουν. Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ουλίτιδα. Αρκεί να είναι μαύρη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η συσχέτιση οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν οι σπόροι του κακάο. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν κυρίως στην μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.

Το τυρί και τα ανάλατα φιστίκια επίσης μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο. Αντιθέτως, ο καφές φίλτρου και τα λάιτ αναψυκτικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.

Η περιοδοντική νόσος (ή περιοδοντίτιδα) συνήθως εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια, αναλόγως με την έκταση της βλάβης στα ούλα, το οστό και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Το πρώτο και πιο ήπιο στάδιό της είναι η ουλίτιδα, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στα ούλα.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εξατομικευμένη διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία από την περιοδοντική νόσο, εκτιμούν οι επιστήμονες από τα ιατρικά πανεπιστήμια Chongqing και Anhui στην Κίνα.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers In Genetics. Βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από τη μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.

Η βάση δημιουργήθηκε από τα λεπτομερή στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους που παρέχουν 500.000 εθελοντές από το 2006. Υποβάλλονται επίσης τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις. Κατά την έναρξη της συλλογής των στοιχείων, οι εθελοντές είχαν ηλικία 40-69 ετών.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν την κατανάλωση 111 διαφορετικών τροφίμων και ροφημάτων, συγκρίνοντάς την με την στοματική υγεία.

Όπως διαπίστωσαν, ορισμένα από αυτά συσχετίζονταν με την ουλίτιδα και γενικότερα την περιοδοντική νόσο.

Ειδικότερα, το τυρί φάνηκε να μειώνει κατά 43% τον κίνδυνο ουλίτιδας. Το λευκό ρύζι τον μείωνε κατά 48% και η μαύρη σοκολάτα κατά 54%. Σημαντική προστατευτική δράση ως φαίνεται έχουν και τα ανάλατα φιστίκια. Όσοι τα κατανάλωναν συστηματικά είχαν κατά 71% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο.

Αντιθέτως, ορισμένα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά. Η μελέτη έδειξε πως σχεδόν οκταπλασίαζαν τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.

Η κατανάλωση καφέ και λάιτ αναψυκτικών επίσης φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά πολύ λιγότερο: κατά 42% και 57% αντιστοίχως.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ίσως παίζουν ρόλο ορισμένα πρόσθετα στα λάιτ ροφήματα.

Όσον αφορά την μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή της ουλίτιδας και έτσι να εμποδίζουν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.

 

 

Πηγή:typosthes.