Πολλοί ασθενείς με υπέρταση ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τις αρτηρίες του σώματος. Ονομάζεται και υπέρταση.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών είναι σταθερά πολύ υψηλή. Γι’ αυτό και η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 19.000 ενήλικες και δημοσιεύθηκε το 2019 στο European Heart Journal διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έπαιρναν τα φάρμακά τους πριν από τον ύπνο μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν τα χάπια για την αρτηριακή πίεση το πρωί.

Μετά από αυτή την έρευνα ακολούθησε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet το 2022, η οποία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε πραγματική διαφορά στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε άτομα που έπαιρναν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση το πρωί σε σχέση με το βράδυ.

«Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση», λέει ο Donald Lloyd-Jones, M.D., πρόεδρος του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. Εν τω μεταξύ, οι γιατροί έχουν κάποιες συμβουλές για τα άτομα που παίρνουν χάπια για την αρτηριακή πίεση.

Γιατί μπορεί να έχει σημασία η ώρα που παίρνετε τα χάπια για την υπέρταση

Η αρτηριακή σας πίεση δεν παραμένει ίδια, αλλά αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, για τους περισσότερους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα για όλους.

Τα άτομα με ακανόνιστα μοτίβα αρτηριακής πίεσης μπορεί να εμφανίσουν υπέρταση αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το να γνωρίζετε πότε η αρτηριακή σας πίεση είναι στο υψηλότερο επίπεδο μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να εντοπίσετε την καλύτερη ώρα για να πάρετε το φάρμακό σας.

Θα δείτε την ισχυρότερη επίδραση από το φάρμακο αμέσως μετά από τη λήψη του, εξηγεί ο Kent Brummel, M.D., καρδιολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το μέγιστο αποτέλεσμα συνήθως επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση του χαπιού, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αν και πολλά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι μακράς διάρκειας, ορισμένα έχουν μικρότερη διάρκεια δράσης και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όσο περνά ο καιρός, λέει ο Lloyd-Jones, προτείνοντας ότι ο ασθενής με το φάρμακο που λαμβάνει θα πρέπει να καλύπτεται όλο το 24ωρο.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και εάν μπορείτε να ωφεληθείτε από την προσαρμογή της ώρας της ημέρας που τα παίρνετε, συμβουλεύει ο Lloyd-Jones.

Η συνέπεια είναι το κλειδί κατά τη λήψη φαρμάκων για την υπέρταση

Η έρευνα για το θέμα του χρόνου λήψης φαρμάκων για την υπέρταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, προς το παρόν, αυτό που είναι πιο σημαντικό, λένε οι γιατροί, είναι να επιλέξετε μια ώρα της ημέρας που είναι πιο πιθανό να θυμάστε να παίρνετε τα χάπια σας – είτε είναι πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

«Η συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή είναι κρίσιμη για το εάν τα φάρμακα θα λειτουργήσουν», λέει ο Lloyd-Jones. «Αν δεν πάρετε τα χάπια σας, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ», καταλήγει.

 

 

Πηγή:dnews