Tα πιο δυναμωτικά τρόφιμα για την υγεία του μυαλού

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του εγκεφάλου. Ευτυχώς, η φύση παρέχει μια σειρά από τρόφιμα που όχι μόνο είναι νόστιμα αλλά και ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου. Σας αποκαλύπτουμε βάσει ερευνών τα πιο δυναμωτικά τρόφιμα για την υγεία του μυαλού.

1. Μύρτιλα

Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, κατηγορία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, βελτιώνοντας τη λειτουργία του. Μια ανασκόπηση στο Brain, Behavior and Immunity συμπέρανε ότι τα μύρτιλα βελτίωσαν τη βραχυπρόθεσμη, τη μακροπρόθεσμη και τη χωρική μνήμη.

2. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα λιπαρά με αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, δρουν κατά της φλεγμονής και προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς αποτελούν δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου. Τα ω-3 λιπαρά έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς, μια από τις παθολογικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως και το αβοκάντο, η κόκκινη πιπεριά, τα σπαράγγια, το μάνγκο, η κολοκύθα αλλά και οι σπόροι και ξηροί καρποί, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι μια από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές ουσίες του σώματός μας, καθώς θωρακίζει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες ακόμη και στον εγκέφαλο ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη γήρανση και συμβάλλει σημαντικά στη γνωστική εξασθένιση.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι άλλη μια απαραίτητη προσθήκη που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε σνακ και γεύματα. Τα αμύγδαλα, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιεινά λίπη. Δρουν ως μια συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία.

5. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παράγει ακετυλοχολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνα την έχει αναδείξει σε διατροφικό συστατικό που νικά τη γήρανση του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης με την ηλικία.

6. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει την ενεργή ένωση κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

7. Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει συστατικά με αντιοξειδωτική δράση του προστατεύουν τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων βοηθά στην πρόληψη της άνοιας και παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες

8. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλές ενώσεις που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, όπως η καφεΐνη, τα φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι φλαβονόλες του κακάο έχουν ευεργετικά αποτελέσματα αυξάνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου.

 

 

Πηγή:typosthes