Η ανακοίνωση των επιστημόνων

Η κρίση ψυχικής υγείας στην Αμερική επηρεάζει έντονα τους γονείς που παλεύουν με οικονομικές και κοινωνικές ανησυχίες καθώς προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους προειδοποίησε ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Βιβέκ Μέρθι σε ανακοίνωση την Τετάρτη σχετικά με το διαρκώς αυξανόμενο άγχος των γονιών.

Το να είσαι γονιός δεν ήταν ποτέ εύκολο αλλά έχει γίνει επικίνδυνο να βοηθάς τα παιδιά να πλοηγηθούν σε έναν εύθραυστο κόσμο κοινωνικών μέσων με υπερβολικές συγκρίσεις συνομηλίκων και παράλληλα με στρεσογόνους παράγοντες όπως η ένοπλη βία και η μοναξιά.

Την ίδια στιγμή οι γονείς είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υποστήριξη από την ευρύτερη οικογένεια ή την κοινότητα και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου λόγω εργασίας.

«Αυτές είναι νεότερες πιέσεις που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Μέρθι στο Axios. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι γονείς γνωρίζουν πως η ευημερία τους έχει σημασία και ότι η φροντίδα του εαυτού τους με κάποιους από τους τρόπους που περιγράφουμε στην ανακοίνωση δεν είναι εγωιστική αλλά αναγκαία και σημαντική».

Η ανακοίνωση καλεί για επέκταση της γονικής ιατρικής και αναρρωτικής άδειας καθώς και για ενσωμάτωση ελέγχων ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Κάποιες από τις λύσεις συνάδουν με το οικονομικό σχέδιο της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις το οποίο περιλαμβάνει πίστωση φόρου ύψους 6.000 δολαρίων για οικογένειες κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού όταν τα έξοδα αυξάνονται και το εισόδημα μειώνεται καθώς ο γονέας αποσύρεται από την εργασία. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος JD Vance έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί να επεκτείνει την πίστωση φόρου για παιδιά.

Προγράμματα για παιδιά όπως το Head Start και τα καθολικά δωρεάν σχολικά γεύματα έχουν επίσης γίνει σημαντικά σημεία συζήτησης καθώς η εκλογική κούρσα θερμαίνεται.

«Η απόφαση να εκδοθεί η ανακοίνωση βασίστηκε στην ανάγκη για τη δημόσια υγεία» είπε ο Μέρθι στο Axios. «Βασίστηκε στις συζητήσεις που είχα με γονείς τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα όπου οι πιέσεις και οι δυσκολίες τους ήταν εμφανείς και δύσκολα αγνοήσιμες».

Η ανακοίνωση προτείνει σε όποιον είναι γονιός ή έχει αυτόν τον ρόλο να δίνει προτεραιότητα σε ανακουφιστικές δραστηριότητες όπως η άσκηση και ο επαρκής ύπνος καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Οι γονείς πρέπει επίσης να ενισχύουν τις σχέσεις τους με άλλους γονείς φροντιστές ή υποστηρικτικούς φίλους να εξασφαλίζουν ασφαλιστική κάλυψη για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους και να αναζητούν ψυχική υγειονομική περίθαλψη όταν χρειάζεται.

Ο Μέρθι εξέδωσε πέρυσι δημόσια ανακοίνωση για τις βλάβες που προκαλούν τα κοινωνικά μέσα στους νέους και τον Ιούνιο κάλεσε το Κογκρέσο να εκδώσει προειδοποιητική ετικέτα για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πηγή:lifo