Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης.

Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερίνη.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη.

Σύμφωνα με έρευνα, ένα ζεστό ρόφημα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας με υγιεινό τρόπο. Ποιο είναι αυτό; Το πράσινο τσάι.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association το 2011, διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες γνωστές ως κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι οδήγησαν σε «σημαντική» μείωση τόσο της ολικής όσο και της «κακής» χοληστερίνης.

Οι συγγραφείς της μελέτης, σύμφωνα με το healthstat.gr, σχολίασαν: «Η κατανάλωση κατεχινών πράσινου τσαγιού σχετίζεται με στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας («καλή» χοληστερόλη) ή τριγλυκεριδίων».

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε μια επιστημονική μελέτη του 2020.

Η μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, εξέτασε την επίδραση του πράσινου τσαγιού σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

«Γενικά, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (TC) και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν επηρέασε τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL). Ωστόσο, μείωσε τα τριγλυκερίδια», όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα ήταν τα ίδια σε άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και σε άτομα που είχαν υγιές βάρος.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα που θα περιλαμβάνει περισσότερους διαφορετικούς πληθυσμούς και θα πραγματοποιηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φέτος, η Teresa Fung, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, πρότεινε επίσης ότι οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακόμη και στην πρόληψη της τερηδόνας.

Η ίδια συμβουλεύει την κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

 

Πηγή:dnews