Τα πατατάκια είναι ένα από τα σνακ που δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε συχνά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Αν δεν μπορείτε να βγάλετε εντελώς τα πατατάκια από τη διατροφή σας, τότε φροντίστε να τα καταναλώνετε με τέτοιο τρόπο ώστε τουλάχιστον να μην παίρνετε επιπλέον θερμίδες.

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι το σερβίρισμα ενός αλμυρού σνακ όπως είναι τα πατατάκια μαζί με ένα συνοδευτικό ντιπ οδηγεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν 77% περισσότερες θερμίδες.

Ο συγγραφέας της μελέτης John Hayes, καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων και διευθυντής του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης του Penn State, σκέφτηκε αρχικά ότι προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο σε ένα σνακ, οι καταναλωτές θα έτρωγαν λιγότερο. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Αντίθετα, το σερβίρισμα αλμυρών σνακ όπως είναι τα πατατάκια μαζί με κάποιο ντιπ δεν έκανε καμία διαφορά στην ποσότητα που ήταν πρόθυμοι να φάνε οι καταναλωτές. Φυσικά, μαζί με τα πατατάκια οι συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα, έφαγαν και το ντιπ.

Οι συμμετέχοντες έτρωγαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό και έπαιρναν μεγαλύτερες μπουκιές από ό,τι όταν τους σέρβιραν τα πατατάκια μόνα τους. Συμπερασματικά, το συνοδευτικό ντιπ παρακίνησε τους συμμετέχοντες να φάνε μεγαλύτερες ποσότητες από το κύριο σνακ.

Πόσο εύκολο είναι να πάρουμε επιπλέον θερμίδες

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference, 46 ενήλικες συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το εργαστήριο δύο φορές σε διάστημα δύο εβδομάδων για να φάνε τα σνακ.

Στην πρώτη επίσκεψη, προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες 70 γραμμάρια πατατάκια. Στη δεύτερη επίσκεψη, προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες η ίδια ποσότητα πατατάκια μαζί με ένα ντιπ.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν, ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν και παρακολούθησαν τον αριθμό των μπουκιών τους. Οι επιστήμονες μπόρεσαν στη συνέχεια να υπολογίσουν πόσο γρήγορα έτρωγαν αλλά και το μέγεθος των μπουκιών τους.

Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 345 θερμίδες από τα πατατάκια και το ντιπ μαζί σε μία μόνο συνεδρία σε σύγκριση με μόλις 195 θερμίδες όταν έφαγαν τα πατατάκια μόνα τους.

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης μας είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν έτρωγαν λιγότερα πατατάκια όταν είχαν το συνοδευτικό ντιπ. Έτρωγαν την ίδια ποσότητα πατατάκια, συν το ντιπ», είπε ο καθηγητής Hayes.

«Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη κάποιου ντιπ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλάβουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

 

Πηγή:dnews