Τα συμπτώματα είναι αόριστα και περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, άφθες στο στόμα, δερματικά νοσήματα και παχυσαρκία.

Η χρόνια φλεγμονή είναι μία φλεγμονή που λειτουργεί στο σώμα μας χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε και δημιουργεί προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών.

«Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται πίσω από τα χρόνια νοσήματα. Έχουμε οξεία φλεγμονή όταν έχουμε κάποιο τραυματισμό ή κάποια λοίμωξη. Ο οργανισμός ενεργοποιεί το αμυντικό του σύστημα για να την αντιμετωπίσει. Αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 6 εβδομάδες. Όταν συνεχίζει πάνω από 6 εβδομάδες έχουμε τη χρόνια φλεγμονή, όπου ο οργανισμός αρχίζει να καταστρέφει τα ίδια του τα κύτταρα», είπε η βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά στο Mega.

Τα συμπτώματα είναι αόριστα και περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, άφθες στο στόμα, δερματικά νοσήματα και παχυσαρκία.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το χαρακτηριστικό πρότυπο για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, καθώς είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής»:

από 20 έως 30 γραμμάρια φυτικές ίνες καθημερινά (υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί),
ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα,
γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μέτριες ποσότητες,
ψάρια και πουλερικά σε μέτριες ποσότητες,
κόκκινο κρέας 2 σε μέτριες ποσότητες,
ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

 

Πηγή:dnews