Οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσετε τα λαχανικά

Είτε σκοπεύετε να φάτε σέλινο είτε κουνουπίδι, είναι σημαντικό να πλένετε πρώτα τα λαχανικά σας.

Ο καθαρισμός των λαχανικών είναι σημαντικός όχι μόνο για την απομάκρυνση της δυσάρεστης βρωμιάς και των φυτοφαρμάκων αλλά και για την υγεία σας. Όπως αποδεικνύεται, αν παραλείψετε να πλύνετε τα λαχανικά σας, μπορεί να βάζετε τον εαυτό σας σε αυξημένο κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.

Οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσετε τα λαχανικά
Πώς λοιπόν πρέπει να καθαρίζουμε σωστά τα λαχανικά μας για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλή αλλά και τραγανά και νόστιμα;

Ξεκινήστε πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν χειριστείτε τα προϊόντα.
Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής για φρέσκα, έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα και για ωμό κρέας.

Όταν είναι δυνατόν, πλένετε τις σανίδες κοπής στο πλυντήριο πιάτων.
Ξεπλύνετε όλα τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να ξεπλύνετε τα βακτήρια, τη βρωμιά ή τα φυτοφάρμακα που μπορεί να παραμένουν στα λαχανικά.

Για τα φυλλώδη χόρτα, χωρίστε τα μεγάλα φύλλα και ξεπλύνετε τα με κρύο νερό. Στη συνέχεια, βυθίστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, αναποδογυρίζοντάς τα για να φύγει τυχόν βρωμιά.

Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται.
Για λαχανικά με ρίζα όπως τα καρότα ή οι πατάτες, ξεπλύνετε τα με κρύο τρεχούμενο νερό ενώ απομακρύνετε την ορατή βρωμιά.

Μην τα ξεφλουδίσετε μέχρι το πλύσιμο για να αποφύγετε τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών.
Τα σκληρά λαχανικά όπως τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια θα πρέπει επίσης να ξεπλένονται και να τρίβονται κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τους επιφανειακούς ρύπους, ειδικά αν τρώγονται ωμά. Αυτό ισχύει επίσης για λαχανικά με σκληρό δέρμα όπως το σκουός.

Θα πρέπει να ξεπλυθούν και να στεγνώσουν για να αφαιρεθούν τα βακτήρια.
Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η εισαγωγή εξωτερικών ρύπων από τα χέρια, τις σανίδες κοπής και τα μαχαίρια. Το να έχετε καθαρά εργαλεία είναι σημαντικό.

Το ξέπλυμα των λαχανικών κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό διατηρεί κλειστούς τους πόρους, συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση της εισόδου βακτηρίων. Το τρεχούμενο νερό ξεπλένει αποτελεσματικά τη βρωμιά και τα βακτήρια.

Τι γίνεται με το μούλιασμα
Εκτός από το να ρίξετε τα φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με καθαρό, κρύο νερό, θα πρέπει να αποφύγετε να μουλιάζετε οποιοδήποτε λαχανικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μούλιασμα των λαχανικών μπορεί πραγματικά να επαναφέρει οποιαδήποτε μόλυνση. Και αποφύγετε τη χρήση οποιουδήποτε σαπουνιού, καθώς τα λαχανικά είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα προϊόντα.

Τα μανιτάρια, ειδικότερα, δεν πρέπει να μουλιάζονται σε νερό καθώς είναι αρκετά πορώδη.

Προτείνουμε να τα πλύνετε για λίγο κάτω από κρύο νερό, να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά και να τα στεγνώσετε καλά λίγο πριν τα κόψετε ή τα μαγειρέψετε.

Εάν θέλετε κάποια επιπλέον προστασία από βακτήρια και μούχλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο ξύδι.

Για τα περισσότερα λαχανικά, ένα ξέβγαλμα με τρεχούμενο νερό είναι αρκετό.

Αλλά για είδη όπως τα αγγούρια, που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια ή μούχλα, γι αυτό και ένα γρήγορο μούλιασμα με ξύδι μπορεί να είναι χρήσιμο εάν σκοπεύετε να τα αποθηκεύσετε.

Απλώς φροντίστε να τα ξεπλύνετε καλά μετά για να αφαιρέσετε τη γεύση ξιδιού.

 

 

Πηγή:jenny