Επτά συμβουλές για να οδηγείτε τρακτέρ με ασφάλεια
Πολύ συχνά πληροφορούμαστε για ατυχήματα αγροτών και πολιτών κατά τη διάρκεια της χρήσης ενός τρακτέρ ή άλλου αγροτικού οχήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2017 σημειώθηκαν 13 θανάσιμα ατυχήματα με γεωργικά μηχανήματα.
Συνήθεις είναι και οι περιπτώσεις ατυχημάτων από τα οποία προκαλούνται βαριές ή πιο ελαφρές σωματικές βλάβες. Πολύ συχνά τα ατυχήματα αυτά αποβαίνουν μοιραία για τον χειριστή του μηχανήματος, ενώ δεν είναι σπάνιο να προκληθούν ατυχήματα και σε άλλους οδηγούς ή πεζούς που τυχαίνει να περνούν από ένα χωράφι ή να βρίσκονται κοντά στο αγροτικό όχημα την «κακή στιγμή». Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων κατά την οδήγηση ενός τρακτέρ.
1 Ελλιπής συντήρηση
Σύμφωνα με Bρετανούς εμπειρογνώμονες τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκεται τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα, πάνω από το 50% των τρακτέρ παρουσιάζουν κάποιο μηχανολογικό ελάττωμα και πολύ λίγα είναι επαρκώς συντηρημένα. Τα πιο συνήθη προβλήματα που εντοπίζονται είναι φώτα και προβολείς που δεν λειτουργούν, χαλασμένα φώτα σε ρυμουλκούμενα οχήματα, καθώς και ξεφούσκωτα ή φθαρμένα λάστιχα. Στις παρατηρήσεις τους, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ακόμα και σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις υπάρχουν ρυμούλκες και άλλα παρελκόμενα που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και μια δεκαετία.
2 Προσοχή στις στροφές
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θανάσιμα τροχαία μεταξύ τρακτέρ και αυτοκινήτων ή μηχανών συμβαίνουν κατά την είσοδο ή την έξοδο αγροτικών οχημάτων στο χωράφι/από το χωράφι. Πολύ σημαντικό είναι, λοιπόν, ο αγρότης να προσέχει διπλά όταν στρίβει, γιατί το όχημά του είναι βαρύ και με πιο δυνατό σασί, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για κάποιον διερχόμενο οδηγό.
3 Υψηλές ταχύτητες
Απότομη αλλαγή στην κατεύθυνση ενός τρακτέρ μπορεί να ανατρέψει τρακτέρ πολλών τόνων σαν να είναι παιχνίδι. Πολύ συχνά, ένα τέτοιο ατύχημα συμβαίνει όταν ο αγρότης εισέρχεται σε κυκλική διασταύρωση ή κόμβο με μεγάλη ταχύτητα και ξαφνικά αλλάζει κατεύθυνση.
4 Προσοχή στις λεπτομέρειες
Όπως λέει και η ρήση, «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος». Ένα όχι και τόσο απίθανο ατύχημα που μπορεί να συμβεί και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά σε χωράφια με κλίση, είναι όταν ο γάντζος δεν έχει κουμπώσει σωστά και το τρέιλερ αποκολλάται από το τρακτέρ. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν κατά τους εμπειρογνώμονες τη στιγμή που ένα τρακτέρ ανεβαίνει έναν λόφο. Εάν το τρέιλερ από πίσω ξαφνικά αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο μεγάλης υλικής ζημιάς είναι σχεδόν βέβαιο, ενώ δεν είναι απίθανο και το ακόμα χειρότερο σενάριο ενός σοβαρού τραυματισμού. Πολύ μεγάλη προσοχή, λοιπόν, κατά τη μεταφορά φορτίων, ειδικά σε απότομες πλαγιές και ανηφόρες.
5 Χρήση του κινητού τηλεφώνου
Σφάλμα που, δυστυχώς, έχει γίνει από πολλούς από εμάς, αγρότες και μη είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου. Το ζήτημα είναι ότι ένα αγροτικό όχημα μπορεί να είναι διπλά επικίνδυνο από ένα κοινό αυτοκίνητο. «Αν δεν μπορείτε να περιμένετε να ακινητοποιηθείτε, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα hands – free», προτείνουν οι εμπειρογνώμονες.
6 Λάσπες και χώματα
Η δουλειά στο χωράφι γεμίζει το τρακτέρ με χώματα. Ωστόσο, όταν οι εργασίες τελειώνουν, ο αγρότης θα πρέπει να μην παραλείπει να δει αν τα φώτα του οχήματός του καλύπτονται από λάσπες ή σκόνη και να τα καθαρίζει. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να ελέγχει τα ελαστικά του για λάσπες και χώματα προτού βγει στον δρόμο. Αν αυτά παραμείνουν στην άσφαλτο, μπορεί να ανατρέψουν οχήματα και ειδικά τα δίκυκλα.
7 Προσοχή στα διακριτικά και στη σήμανση
Σημαντική παράμετρος είναι το όχημα να διαθέτει τα «σημάδια» εκείνα που θα ειδοποιήσουν εγκαίρως τα οχήματα που ακολουθούν ότι προηγείται αγροτικό όχημα. Μια τρίγωνη αντανακλαστική πινακίδα είναι, για παράδειγμα, πολύ χρήσιμη, καθώς βοηθά τους οδηγούς που ακολουθούν να καταλάβουν ότι προπορεύεται αργοκίνητο όχημα, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους. Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στα τρέιλερ: Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν φώτα και μεταλλικά ή ανακλαστικά αυτοκόλλητα. Αν δεν υπάρχει χώρος για τα αυτοκόλλητα, θα πρέπει να έχουν «φάρο». Τα παραπάνω θα βοηθήσουν τους οδηγούς και τους πεζούς να προλάβουν να δουν το αγροτικό όχημα και να καταλάβουν τον όγκο που αυτό καταλαμβάνει.
Πηγή: ypaithros.gr