Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιµάζεται πυρετωδώς για την πολύπλοκη εκλογική διαδικασία του Μαΐου.

 

Για κάθε ενδεχόµενον προετοιµάζεται το υπουργείο Εσωτερικών εν όψει του ερχοµένου Μαΐου, σχεδιάζοντας διπλασιασµό των εκλογικών τµηµάτων αλλά και προετοιµάζοντας τις απαραίτητες προµήθειες σε όλο το απαραίτητο υλικό, όπως είναι οι έως και 150.000 νέες κάλπες που µπορεί να χρειαστούν.

Ένα βασικό ζήτηµα είναι η οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας προκειµένου να µη δηµιουργηθούν προβλήµατα, καθώς, µε τα σηµερινά δεδοµένα, στις 26 Μαΐου 2019 ο κάθε εκλογέας στην πλειονότητα των δήµων θα πρέπει να περάσει από τέσσερις κάλπες. Αυτό θα συµβεί διότι για πρώτη φορά θα στηθεί σε κάθε εκλογικό τµήµα από µία κάλπη για:

  1. Την Ευρωβουλή.
  2. Τον δήµαρχο και το δηµοτικό συµβούλιο.
  3. Το τοπικό συµβούλιο (εξαιρούνται µόνο περίπου 60 από τους 325 δήµους που δεν αποτελούν προϊόν συνένωσης λόγω «Καλλικράτη», όπως είναι πολλοί στην Αττική αλλά και εκείνοι των µικρών νησιών).
  4. Τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συµβούλιο.

Η ξεχωριστή κάλπη για το τοπικό συµβούλιο προέκυψε από τον «Κλεισθένη» και αυξάνει τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει κάθε ψηφοφόρος προκειµένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία από την ώρα που θα προσέλθει στο εκλογικό τµήµα µέχρι να εκπληρώσει το δικαίωµα-υποχρέωσή του.

Βουλευτικές εκλογές

Εάν, τώρα, επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές και επιλεγεί να γίνουν παράλληλα µε τις υπόλοιπες της 26ης Μαΐου, τότε προστίθεται µία πέµπτη κάλπη, που θα βαρύνει ακόµη περισσότερο χρονικά την όλη διαδικασία. Με βάση τα παραπάνω δεδοµένα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει την απόφαση να «µικρύνει» τα εκλογικά τµήµατα, ώστε αντί για έως και 800 εγγεγραµµένους ψηφοφόρους να έχουν τους µισούς ή έως 500. Στόχος είναι να µη δηµιουργηθούν ουρές και καταστάσεις που θα καταπονήσουν τους εκλογείς αλλά και τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν να επιτελέσουν ούτως ή άλλως ένα βαρύ έργο.

Προκειµένου να µικρύνει το πλήθος των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τµήµα, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν έως και 40.000 πανελλαδικά, ενώ έως τώρα ο αριθµός δεν ξεπερνούσε τις 20.000. Για να συµβεί αυτό, όµως, θα πρέπει να εξασφαλισθούν χώροι και για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από κάθε δήµο να ενηµερώσει εάν υπάρχουν διαθέσιµες σχολικές αίθουσες.

Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, που έχει επιφορτιστεί µε την όλη προετοιµασία, «οι δήµοι στέλνουν τα απαραίτητα στοιχεία, υπάρχουν διαθέσιµοι χώροι σε επάρκεια και η όλη εικόνα θα είναι ξεκάθαρη µέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

Ο ίδιος ο κ. Πουλάκης, βέβαια, δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι θεωρεί δεδοµένη την τέλεση των εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο. Από την πείρα που έχει σωρεύσει όµως διοργανώνοντας τις εκλογές και το δηµοψήφισµα του 2015, γνωρίζει άριστα πως είναι προτιµότερο να γίνονται οι απαραίτητες προετοιµασίες εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγµή.