Αδιάβροχα ηλεκτρονικά γάντια βοηθούν τους δύτες να επικοινωνούν με την επιφάνεια
Κινέζοι ερευνητές σχεδίασαν αδιάβροχα γάντια εξοπλισμένα με αισθητήρες που μεταφράζουν τις χειρονομίες σε μηνύματα και βοηθούν τους δύτες να επικοινωνούν καλύτερα με όσους βρίσκονται έξω από το νερό.
Με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, το “hand gesture recognition glove” –GRG (γάντι αναγνώρισης χειρονομιών) είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς ως απόκριση σε 16 χειρονομίες που χρησιμοποιούνται συνήθως από δύτες, συμπεριλαμβανομένης της χειρονομίας από τον δείκτη προς τον αντίχειρα για το «OK», σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Nano .
Αυτοί οι παλμοί μεταδίδονται στη συνέχεια σε έναν υπολογιστή ικανό να τους μεταφράσει σε λέξεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ δυτών με άτομα που βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού.
Τα ηλεκτρονικά γάντια δεν είναι μια καινούργια ιδέα και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για να βοηθήσουν για παράδειγμα, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό να ανακτήσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.
Όμως, μέχρι τώρα, ο σχεδιασμός ενός e-γαντιού που είναι ταυτόχρονα αδιάβροχο και άνετο στη χρήση παρέμενε μια πρόκληση.
Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες που ενσωματώνονται στο νέο σχέδιο είναι εμπνευσμένοι από το σχήμα και τη διάταξη των ποδιών του αστερία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα ηλεκτρικά σήματα δημιουργούνται από μια σειρά εύκαμπτων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων, τα οποία οι ερευνητές ενσωμάτωσαν σε λεπτά φύλλα ενός αδιάβροχου πλαστικού υλικού που ονομάζεται πολυδιμεθυλοσιλοξάνη.
Έπειτα κάλυψαν τα φύλλα με ένα αγώγιμο στρώμα ασημιού και ένωσαν δύο κομμάτια μαζί με τα μικροηλεκτρόδια στραμμένα προς τα μέσα για να δημιουργήσουν έναν αισθητήρα.
Κάθε αισθητήρας έχει περίπου το μέγεθος μιας θύρας USB-C και ανιχνεύει διαφορετικές πιέσεις.
Για να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό γάντι που να ανταποκρίνεται στις κινήσεις των χεριών, οι ερευνητές συσκεύασαν μεμονωμένα 10 αισθητήρες σε αυτοκόλλητο επίδεσμο και τους έραψαν στις αρθρώσεις των δακτύλων του πρωτότυπου τους.
Με τη βοήθεια ενός συμμετέχοντα που φορούσε το ηλεκτρονικό γάντι, η ομάδα εκπαίδευσε στη συνέχεια έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να αναγνωρίζει τα ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούν σε 16 χειρονομίες που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά την κατάδυση και δημιούργησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μετέφρασε αυτές τις χειρονομίες σε λέξεις με ακρίβεια 99,8%, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα βασικά σήματα χειρός ενός δύτη λειτουργούν καλά σε συνθήκες με καλή ορατότητα, αλλά είναι πιο δύσκολα τη νύχτα ή σε κακές συνθήκες και προφανώς δεν παρέχουν πάντα ένα καλό μέσο επικοινωνίας με την επιφάνεια.
Ο σχεδιασμός του E-γαντιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για λειτουργίες που απαιτούν επαφή μεταξύ των αυτοδυτών και της επιφάνειας του νερού.
Τα αδιάβροχα ηλεκτρονικά γάντια θα μπορούσαν να παρέχουν διακριτά κανάλια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια ευαίσθητων επιχειρήσεων και ενώ ο στρατός για παράδειγμα, έχει την τεχνολογία να μεταδίδει πληκτρολογημένα μηνύματα υποβρύχια, ένα σύστημα με γάντια μπορεί να είναι πιο γρήγορο από την πληκτρολόγηση, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Πηγή:dnews