Υλικά
Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 2 επιπλέον στο τέλος για επικάλυψη (λιωμένες)
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1/3 φλιτζανιού γάλα χλιαρό
1/3 φλιτζανιού νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
2 φλιτζάνια (200γρ.) μοτσαρέλα τριμμένη
1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1 ½ φλιτζάνι ελιές ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάλτε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το αλάτι , τις 2 κουταλιές βούτυρο μαλακωμένο και την ξηρή μαγιά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε το γάλα και σιγά-σιγά το νερό. Αν κολλάει πολύ η ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι.
Χτυπήστε καλά με το εξάρτημα της ζύμης να ανακατευτούν τα υλικά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, σκεπάστε με μια ζελατίνα και αφήστε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου.
Όταν είναι έτοιμο, ανοίξτε το σε αλευρωμένο πάγκο με πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα 35 Χ 50 εκατοστά περίπου. Απλώστε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίστε με τη ρίγανη, τη μοτσαρέλα ανακατεμένη με την παρμεζάνα και τις ελιές αν χρησιμοποιήσετε.
Ρολάρετε και τυλίξτε προσεκτικά τη ζύμη από τη μεγαλύτερη μεριά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μπαστούνι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε 10 ρολάκια των 5 εκατοστών το καθένα.
Στρώστε σε μια στρογγυλή φόρμα 26 εκατοστών με αποσπώμενα πλαϊνά, ένα φύλλο λαδόκολλας και τοποθετήστε κυκλικά τα ρολάκια, πατώντας τα λίγο από πάνω για να ανοίξουν και να αποκαλυφθεί λίγο η γέμιση.
Σκεπάστε τα και αφήστε να φουσκώσουν ξανά για 1 ώρα. Με ένα πινέλο, βουρτσίστε την επιφάνειά τους με τις 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά.
Συμβουλή
Μπορείτε να κάνετε τα ρολάκια πιο μικρά και να τα τοποθετήσετε σε θήκες μάφιν. Επίσης μπορείτε στη γέμιση να βάλετε διαφορετικά υλικά όπως, τυρί γκούντα, μπέικον, φέτα, σαλάμι, πιπεριές, μανιτάρια, σάλτσα πέστο κτλ
Πηγή: topontiki.gr