Ο ΠΟΥ στέλνει προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την υποσαχάρια Αφρική

Υπάρχουν έξι κύρια συμπτώματα, τα οποία -αν τα παρατηρήσουμε- μπορεί να μας προειδοποιούν ότι έχουμε την «ασθένεια του ύπνου».

Μάλιστα, έχει σταλεί επείγουσα προειδοποίηση σε όσους προγραμματίζουν να κάνουν διακοπές σε ένα συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη καθώς καραδοκεί μία ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη γνωστή θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έσπευσε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για πιθανή προσβολή από την ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρα χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Αν και μπορεί να την κολλήσουμε μόνο σε ένα μέρος του κόσμου, είναι εύκολο να το αποκτήσει κάποιος, έτσι έχουν δοθεί συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Τι είναι η «ασθένεια του ύπνου»

Η εν λόγω ασθένεια είναι επιστημονικά γνωστή ως Αφρικανική Τρυπανοσωμίαση (HAT) και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω του δαγκώματος των μυγών τσε-τσε που έχουν μολυνθεί με συγκεκριμένα παράσιτα.

Γνωστή και ως «ασθένεια του ύπνου», πρόκειται για μία παρασιτική νόσο, η οποία μεταδίδεται από φορείς που έχουν μολυνθεί από το δάγκωμα κάποιας μολυσμένης μύγας τσε-τσε στην υποσαχάρια Αφρική, με τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές να διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

Ωστόσο, αυτοί που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα εκείνοι που ασχολούνται με τη γεωργία, το ψάρεμα ή το κυνήγι και όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο ή προληπτικό φάρμακο για το HAT.

Παίρνει το όνομα της «ασθένειας του ύπνου» από ένα από τα κοινά της συμπτώματα, που είναι διαταραχές στον ύπνο (όχι ο ασθενής δεν κοιμάται για πάντα).

Ποια είναι τα συμπτώματα της «ασθένειας του ύπνου»

Το τρομακτικό σημείο εδώ είναι ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μολυνθεί και να είναι φορέας του ιού για μήνες ή χρόνια χωρίς να εμφανίσει ξεκάθαρα συμπτώματα, ενώ όταν εμφανιστούν, είναι σημάδι ότι η ασθένεια έχει προχωρήσει, με το κεντρικό νευρικό σύστημα να βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο.

Υπάρχουν δύο τύποι ασθένειας του ύπνου: Η τρυπανοσωμίαση της Ανατολικής Αφρικής και η τρυπανοσωμίαση της Δυτικής Αφρικής.

Είτε στη μία είτε στην άλλη εκδοχή, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να νιώσει ένα επώδυνο δάγκωμα από τη μύγα, το οποίο περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει μια κόκκινη πληγή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα της ανατολικοαφρικανικής τρυπανοσωμίασης που μπορεί να ακολουθήσουν εβδομάδες αργότερα, όπως:

Πυρετός
Σοβαροί πονοκέφαλοι
Αυξημένη ευερεθιστότητα στο σημείο του δαγκώματος
Μεγάλη κούραση
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δερματικό εξάνθημα και εάν το νευρικό σας σύστημα έχει προσβληθεί, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε σύγχυση, αλλαγές στην προσωπικότητα και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Το CDC προειδοποιεί περαιτέρω: «Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μόλυνση χειροτερεύει και ο θάνατος έρχεται εντός μηνών».

Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και πιστεύετε ότι μπορεί να πρόκειται για την «ασθένεια του ύπνου», συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από την «ασθένεια του ύπνου»;

Εάν έχετε ήδη προγραμματίσει ένα ταξίδι στην υποσαχάρια Αφρική, το CDC προτείνει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να προστατευθείτε καλύτερα από αυτές τις ενοχλητικές μύγες τσε-τσε.

Ειδικότερα, συμβουλεύουν:

Φορέστε μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια από υλικό μέτριου βάρους, για να προστατεύσετε το δέρμα σας και να εμποδίσετε τις μύγες τσε-τσε να σας δαγκώσουν

Προτιμήστε αθλητικά ρούχα ουδέτερου χρώματος, καθώς τα έντομα έλκονται από φωτεινά και σκούρα χρώματα
Επιθεωρήστε τα οχήματα πριν μπείτε μέσα, καθώς οι μύγες τσε-τσε έλκονται από κινούμενα οχήματα
Μείνετε μακριά από θάμνους – εάν σχεδιάζετε να πηδήξετε σε μερικούς από αυτούς, μην το κάνετε.

Οι μύγες είναι λιγότερο δραστήριες στα πιο ζεστά μέρη της ημέρας και ξεκουράζονται στους θάμνους. Μπορούν όμως να σας δαγκώσουν εάν ενοχληθούν.

Το εντομοαπωθητικό είναι ο καλύτερός σας φίλος και θα πρέπει να σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε ούτως ή άλλως, αλλά παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρόληψη των τσιμπημάτων από τις μύγες τσε-τσε, σίγουρα εμποδίζει άλλα έντομα να σας δαγκώσουν και να μεταδώσουν άλλες ασθένειες.

 

 

 

Πηγή:typosthes