«ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ»: Λόγος, παραδοσιακές φορεσιές και μουσικό αφιέρωμα για τη Μακεδονία
Τα χέρια της Νίτσας Ξανθοπούλου ντύνουν διαχρονικά με ιδιαίτερη φροντίδα μοναδικές κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, περίπλοκα κεφαλοδέματα, χρυσοποίκιλτα ζωνάρια. Η ενταγμένη στα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» νέα έκθεση της δημιουργού, η οποία συνδιοργανώνεται με την Εστία Πιερίδων Μουσών και τιτλοφορείται «Χειροποίητες κούκλες με φορεσιές του Μακεδονικού Αγώνα» εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, στην κατάμεστη από κόσμο Αστική Σχολή.
Τους συντελεστές της εκδήλωσης συνεχάρησαν μεταφέροντας το χαιρετισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Παπαζήσης, ενώ παρέστησαν η αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Παπαδημητρίου, μέλη της διοίκησης του ΟΠΠΑΠ και της Οργανωτικής Επιτροπής των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, πρώην βουλευτές, πολιτευτές κ.α.
«Κάθε κούκλα είναι μία μοναδική δημιουργία. Όλες οι ενδυμασίες είναι πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών και τις κατασκεύασα μετά από επισταμένη έρευνα που πραγματοποίησα συλλέγοντας μαρτυρίες σε επιτόπιες εξορμήσεις σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας» ανέφερε η κα Ξανθοπούλου κατά την έναρξη της έκθεσης, εξηγώντας ότι ασχολείται πολλά χρόνια με παραδοσιακές φορεσιές σε μικρογραφία επενδύοντας όλη της την αγάπη με το «Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι».
Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συνδιοργάνωσε η Εστία Πιερίδων Μουσών, ο Νίκος Ναχόπουλος Δρ. Τοπικής Ιστορίας πραγματοποίησε ομιλία για το ιστορικό πλαίσιο, το οποίο οδήγησε στον Μακεδονικό Αγώνα και από κει και πέρα στους Βαλκανικούς πολέμους και στην απελευθέρωση της Μακεδονίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «[…] Ο Μακεδονικός Αγώνας γλύτωσε τη Μακεδονία από τις επιβουλές των Βουλγάρων, διατήρησε την ελληνικότητά της, αφύπνισε και τόνωσε την εθνική συνείδηση των Ελλήνων της Μακεδονίας, έτσι ώστε με την κήρυξη του πρώτου Βαλκανικού πολέμου, οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μακεδονίας στάθηκαν ενεργοί συμπαραστάτες και υποστηρικτές του ελληνικού στρατού. Ο Μακεδονικός Αγώνας είχε δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες συνέβαλλαν στην επιτυχία των Βαλκανικών πολέμων και στην απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912».
Την εκδήλωση πλαισίωσε μελωδικά ερμηνεύοντας αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, το Μουσικό Σχήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών «ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΙ» με τους: Βαγγέλη Γεωργούλη – Κλαρίνο, Νίκο Αποστολίδη – ούτι, Νίκο Μούμο – λαούτο, Ηλία Παπάζογλου – τραγούδι, ενώ προλόγισε η Γιώτα Παπαδοπούλου, φιλόλογος – συγγραφέας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η έκθεση της Νίτσας Ξανθοπούλου, την οποία ήδη επισκέπτονται μαθητές – μαθήτριες σχολείων, θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ. έως 13:00 & 19:00 έως 21:00.