ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη

120 ml ξινόγαλο

3 γρ. μαγιά, ξηρή

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

20 ml ελαιόλαδο

250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

1 αυγό, medium

½ κ.γ. αλάτι

Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

 

 

Για τη γέμιση

8 φέτες ζαμπόν

8 φέτες τυρί για τοστ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το ξινόγαλο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

2 Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.

3Αφαιρούμε το ζυμάρι από τον κάδο και τον ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά στον πάγκο εργασίας.

4Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ , το καλύπτουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5Έπειτα, τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο (ελαφρώς) πάγκο εργασίας, το κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

6Ανοίγουμε το ένα ζυμαράκι σε ορθογώνιο σχήμα και το αλείφουμε περιμετρικά με λίγο νερό. Τοποθετούμε στο κέντρο του 2 φέτες ζαμπόν και 2 φέτες τυρί εναλλάξ και διπλώνουμε τις 4 άκρες προς τα μέσα σαν να κλείνουμε φάκελο.

7Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

8Τοποθετούμε ένα τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τηγανίζουμε τα αλμυρά donuts, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

9Μεταφέρουμε τα donuts σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.

 

 

 

Πηγή: giorgostsoulis.com