Απαραίτητο κομμάτι της διατροφής που συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς είναι οι φυτικές ίνες.

Δημητριακά ολικής άλεσης, σπόροι και βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τι γίνεται όμως όταν ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, η οποία περιέχεται σε σίκαλη, σιτάρι και κριθάρι;

Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά, τα μπικσότα, τα κράκερ, τα ζυμαρικά, παρασκευάζονται με υψηλά άμυλα, που έχουν υποστεί υψηλή ερπεξεργασία όπως το άμυλο πατάτας, το άμυλο ταπιόκας και το αλεύρι από λευκό ρύζι, τα οποία δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες.

Σε αντίθεση με το σιτάλευρο, τα υποκατάστατα αυτά δεν είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορούν επίσης να περιέχουν περισσότερα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη συγκριτικά με τα αντίστοιχα προϊόντα.

Προκειμένου να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα και να διατηρήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα σε φόρμα μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ακολουθήσετε μια εκδοχή μεσογειακής διατροφής χωρίς γλουτένη.

Η μεσογειακή διατροφή θα κάνει ακλό στην καρδιά. Φάτε πολλά λαχανικά και όσπρια σε συνδυασμό με μέτριες ποσότητες θαλασσινών, πουλερικών και γαλακτοκομικών. Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά όπως ελαιόλαδο και κραμβέλαιο. Περιορίστε τα γλυκά και το κόκκινο κρέας αλλά και το επεξεργασμένο.

Παραλείψτε καρπούς που περιέχουν γλουτένη, όπως το πλιγούρι, το κους κους και το κριθάρι και τη σίκαλη.

Εναλάσσετε πλήρη δημητριακά χωρίς γλουτένη στο μενού σας

Υπάρχουν έξι πλήρη δημητριακά (αμάρανθος, φαγόπυρο, κεχρί, σόργο, τεφ και κινόα) που αποτελούν ανώτερες επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βιταμίνες και μέταλλα.

Δοκιμάστε ένα μπολ φαγόπυρου, πληγούρι ή και βρώμη με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σιρόπι σφένδαμου.

Ψήστε δημητριακά και προσθέστε τα σε σαλάτες.

Χορτάστε με πλούσια σε ίνες λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα καρότα, το σέλερι, το Kale και τα ακτινίδια περιέχουν αδιάλυτες ίνες οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και προάγουν την τακτική κινητικότητα του εντέρου.

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι καλές πηγές διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος.

Οι φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές όταν απορροφούν το νερό, επομένως πρέπει να πίνετε άφθονο νερό.

 

 

Πηγή:dnews