44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου περνά σιγά-σιγά πλέον στην ιστορία. Με αφορμή την επιλογή του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου να αναδείξει το Μαρόκο ως την τιμώμενη χώρα του φετινού Φεστιβάλ, ο πρέσβης του Μαρόκου Abdelkader EL ANSARI παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και των συνδιοργανωτών.
Το δείπνο με Μαροκινά εδέσματα παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2015 στο mediteranean village και έδωσε την ευκαιρία στους προσκεκλημένους να γίνουν γευσιγνώστες της Μαροκινής κουζίνας που παρασκεύασε σεφ της τιμώμενης χώρας με μενού mhencha, tajine of chicen ,couscous teffaya, moroccan pastries, tea with mint.
Στο χαιρετισμό του ο κ. EL ANSARI αφού ευχαρίστησε τον ΟΡ.ΦΕ.Ο., αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις του Βασιλείου του Μαρόκου και της Ελληνικής Δημοκρατίας, τις οποίες χαρακτήρισε ότι διέπονται  από φιλία και σεβασμό, με ορίζοντα  την κοινή  μεσογειακή μας καταγωγή. Ολοκληρώνοντας, είπε: « Ευελπιστώ ότι η Μαροκινή παρουσία στο Φεστιβάλ Ολύμπου, του έγκυρου αυτού πολιτιστικού θεσμού, έγινε η αφορμή για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και ότι παράλληλα διέγειρε την περιέργεια και τη διάθεση να επισκεφθείτε το Μαρόκο. Για εμάς η Ελλάδα είναι μια χώρα συναρπαστική, χοάνη αξιών, τις οποίες αξιοποίησε ολόκληρη η ανθρωπότητα. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας επιφυλάξατε.»
Στην αντιφώνηση του ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, στάθηκε στις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού, στην κοινή αγωνία και τη σύμπλευση των λαών Μαρόκου και Ελλάδας για ανάπτυξη και πρόοδο, από τα παλιά μέχρι σήμερα και ευχαρίστησε το Βασίλειο του Μαρόκου που συμπορεύτηκε πολιτιστικά με το Φεστιβάλ Ολύμπου τούτο το καλοκαίρι, επισημαίνοντας: « Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε κοινωνούς και γνώστες της κουλτούρας και των δημιουργικών ανησυχιών του ιδιαίτερα αγαπητού σε όλους μας, λαού της Βόρειας Αφρικής. Αισθανόμαστε πλουσιότεροι σε εμπειρίες. Αιώνες πριν οι λαοί μας, με την μακραίωνη ιστορία, ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι της αλληλοεπίδρασης στον πολιτισμό και όχι μόνο. Εμείς το συνεχίζουμε. Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. με την θεσμοθέτηση της τιμώμενης χώρας, πέρα που δίνει την ευκαιρία γνωριμίας και άλλων πολιτισμών, αποδεικνύει παράλληλα ότι οι σκέψεις και τα εγχειρήματα των λαών ξεπερνούν τα σύνορα.»
Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Πιεριας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου, αφού ευχαρίστησε τον Πρέσβη και τον Επίτιμο Πρόξενο του Βασιλείου του Μαρόκο καθώς και  τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  για την αγαστή συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα είναι οι μείζονες και διαρκείς προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Μέσα από το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου και το θεσμό της τιμώμενης χώρας δημιουργήσαμε δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας  με το   Μαρόκο στους τομείς του πολιτισμού , του τουρισμού και του εμπορίου».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης,  η έφορος αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενα Παπασταύρου, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Διονύσιος Φόλιος, η εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτερά.
Από Μαροκινής πλευράς ήταν παρόντες στην αποχαιρετιστήρια βραδιά, η σύζυγος του πρέσβη κ. Khadija EL ANSARI που υπήρξε και ευγενέστατη οικοδέσποινα, ο πρόξενος Bantali ANTAR με τη σύζυγό του Σμάρω Μαυρίδου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού του Μαρόκου, Fatima AÏT MHAND, η σύμβουλος της Πρεσβείας, Aïcha SINACEUR και ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAP, Abderrazak TREBAK. 
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους το δείπνο της Μαροκινής πρεσβείας, ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, ο Βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής και ο πρώην Βουλευτής Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πιερίας Γεώργιος Τζήμας, ο επίτιμος πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Ιάκωβος Τασχουνίδης, ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου mediteranean village Βασίλειος Λάμπρου και εκπρόσωποι των σημαντικών χορηγών του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, cavo olympo και mita travel.
Από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου παρόντες εκτός από τον πρόεδρο, οι Μαρίκα Φωτοπούλου, Γεώργιος Σαμαλής, Νικόλαος Πασχαλούδης, Ζαφείρω Κου
σιοπούλου, Χάιδω Παπαχατζή, Περικλής Χατζηγιάννης, καθώς επίσης ο υπεύθυνος οργάνωσης εκδηλώσεων Κωνσταντίνος Μυστακίδης και το μέλος της επιτροπής εκδηλώσεων Λάζαρος Φυρινίδης.
Την όλη εκδήλωση ομόρφυνε με μουσική και τραγούδια το εξαιρετικό δίδυμο των αισθαντικών καλλιτεχνών, Μαρίκας Φωτοπούλου και Κωνσταντίνου Καψάλη. Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. ευχαριστεί την φιλόλογο Λίτσα Παναγιωτίδου-Παπαχρήστου για την συνεισφορά της στο τομέα των μεταφράσεων.