Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Θρακικού Ελληνισμού στο Αιγίνιο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων του Αιγινίου  για πολλές γενιές.

Η συγκινητική τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία. Η παρουσία πολιτικών προσώπων και εκπρόσωπων θρακικών συλλόγων από την Πιερία και τις γύρο περιοχές  έδωσε ακόμη περισσότερη σοβαρότητα στην εκδήλωση.

Μεταξύ των παρόντων, ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο Βουλευτής Φώντας Μπαραλιάκος, εκπρόσωποι των Βουλευτών Σπύρου Κουλκουδίνα και Κομνηνού Δελβερούδη, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θανάσης Λιακόπουλος, Αυγή Δριστά και Άννα Τζήκα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θρακικών συλλόγων, αντιδήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες.

Η τελετή άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου, της υφυπουργού Ανάπτυξης και του Βουλευτή κ. Μπαραλιάκου, αλλά η πραγματική συγκίνηση προήλθε από τους ομιλητές που παρουσίασαν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του θρακικού ελληνισμού.

Ο Γεώργιος Μάνος, συγγραφέας και ιστορικός αναλυτής, κατάφερε να αναβιώσει τις παλιές μνήμες και να φωτίσει το παρελθόν του θρακικού ελληνισμού με ενθουσιασμό και σεβασμό. Η κα. Καλλιόπη Γεωργιάδου, δασκάλατου 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία ως θρακιώτισσα και τη σημασία της διατήρησης της θρακικής παράδοσης.

Ο κ. Δημήτρης Κοεμτζής ιστορικός και αντιδήμαρχος της περιοχής, κατέθεσε τη γνώση του για την ιστορία της περιοχής και τους αγώνες των θρακιωτών. Τέλος, ο φιλόλογος κ. Γιώργος Γκαϊντατζής, αναφέρθηκε στις εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αιγινίου.