Η ευρωπαϊκή τεχνολογία για την παραγωγή ιπτάμενων αυτοκινήτων πωλήθηκε στην Κίνα

Μέσω… Κίνας θα έρθουν τελικά τα ευρωπαϊκά ιπτάμενα αυτοκίνητα, καθώς η τεχνολογία που αρχικά αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Ευρώπη, αγοράστηκε από κινεζική εταιρεία.

Τα ευρωπαϊκά ιπτάμενα αυτοκίνητα θα παράγονται στην Κίνα, με κινητήρα BMW και κανονικά καύσιμα.

Το πρώτο AirCar πέταξε επί 35 λεπτά μεταξύ δύο αεροδρομίων της Σλοβακίας το 2021, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διαδρόμους για την απογείωση και την προσγείωσή του.

Χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά για να μεταμορφωθεί από «κανονικό» σε ιπτάμενο αυτοκίνητο.

Τώρα, οχήματα που κατασκευάζονται με βάση το σχεδιασμό αυτού του πρώτου AirCar, θα παράγονται σε μια «συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή» της Κίνας. Η κινεζική εταιρεία Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, με έδρα το Κανγκζού, αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την κατασκευή και τη χρήση των AirCar, σε άγνωστη περιοχή.

 

Η κινεζική αυτή εταιρεία έχει κατασκευάσει δικό της αεροδρόμιο και σχολή πτήσεων μετά από προηγούμενη εξαγορά από άλλον Σλοβάκο κατασκευαστή αεροσκαφών, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις του Anton Zajac, συνιδρυτή της KleinVision, της εταιρείας που δημιούργησε το AirCar.

Η Κίνα έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και πλέον αποκτά κεντρικό ρόλο στη δημιουργία των ιπτάμενων αυτοκινήτων.

Τον Φεβρουάριο 2024, μια εταιρεία που ονομάζεται Autoflight πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση ενός μη επανδρωμένου «ιπτάμενου αυτοκινήτου» μεταξύ των πόλεων Σενζέν και Ζουχάι.

Το ταξίδι, κανονικά, διαρκεί τρεις ώρες με το αυτοκίνητο, όμως ολοκληρώθηκε μέσα σε 20 λεπτά – αν και το αεροσκάφος δεν μετέφερε επιβάτες.

Το 2023 η κινεζική εταιρεία eHang έλαβε πιστοποιητικό ασφαλείας από Κινέζους αξιωματούχους για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί – η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει πως τα ιπτάμενα ταξί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση μέχρι το 2028.

Σε αντίθεση με τα επιβατικά αεροσκάφη που μοιάζουν με drone, το AirCar δεν απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα και απαιτεί διάδρομο προσγείωσης. Η KleinVision αρνήθηκε να πει για ποιο χρηματικό ποσό πούλησε την τεχνολογία. Το AirCar διαθέτει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τη Σλοβακική Αρχή Μεταφορών από το 2022 νωρίτερα φέτος.

Στο βίντεο, ο YouTuber Mr Beast κάνει «test drive» στο AirCar

 

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν είναι πια «επιστημονική φαντασία», ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια όσον αφορά στις υποδομές αλλά και την ίδια την αποδοχή που θα έχει αυτή η τεχνολογία από το κοινό.

Σε κάθε περίπτωση, παρόμοιες ανησυχίες ίσχυαν κάποτε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που πλέον θεωρούνται «κανονικότητα».

 

 

Με πληροφορίες από το BBC

Πηγή:lifo