Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην ειδική αγωγή και στην επαγγελματική εκπαίδευση ήταν το θέμα της ομιλίας – συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Αυτόνομη Αγωνιστική Κίνηση Καθηγητών Ν. Πιερίας, ήταν ο Παναγιώτης Κασσιανός, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και ο Θέμης Κοτσυφάκης, εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ.

Οι ομιλητές επισήμαναν μια σειρά θετικών εξελίξεων σε σχέση με την υποστελέχωση και τη διαθεσιμότητα λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα 2-3 τελευταία χρόνια «η εκπαίδευση στάθηκε στα πόδια της. Με συγκεκριμένες συνέργειες τα σχολεία λειτουργούν με λιγότερες ελλείψεις».

 

 

Όπως τόνισαν, σημεία-σταθμοί αυτού του διαστήματος ήταν η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο, το οποίο εμπλουτίστηκε με νέες ειδικότητες, το πρωτόγνωρο φαινόμενο του προσφυγικού ζητήματος, ενώ τομή στην εκπαίδευση αποτέλεσε η «τσάντα στο σπίτι». Επιπλέον, λειτουργούν 36 νέες μονάδες ειδικής αγωγής και πάνω από 500 τμήματα ένταξης στα δημοτικά.

Όσον αφορά την την επαγγελματική εκπαίδευση, υπογραμμίστηκε πως άλλαξε η δομή του επαγγελματικού λυκείου, το οποίο παρέχει γνώσεις και εξειδίκευση. «Δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε μόνο τεχνίτες αλλά και προσωπικότητες» τονίστηκε. Άλλο σημείο στο οποίο στάθηκαν είναι το γεγονός πως ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα αλλαγής με σκοπό στο μέλλον να διαμορφωθούν νέα προγράμματα και να γραφτούν νέα βιβλία (τα σημερινά βιβλία είναι του 2000). Επισημάνθηκε επίσης πως και από τους δύο τύπους λυκείων μπορούν όλα τα παιδιά να ενταχθούν στη Σχολή που επιθυμούν.

Αναφορικά με το μεταλυκειακό έτος μαθητείας ειπώθηκε πως δίνει τη δυνατότητα για ένα επιπλέον πτυχίο, ενώ δεν είναι μόνο ο μαθητής που επιφορτίζεται με την αναζήτηση πρακτικής άσκησης. Το επαγγελματικό λύκειο, όπως σημείωσαν, είναι εξίσου σημαντικό με το γενικό αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις. Παρέχει ωστόσο ισότιμο πτυχίο.

Την ομιλία παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, κυρίως ωρομίσθιοι και από το χώρο της ειδικής αγωγής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στάθηκαν στα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων αλλά και στην απουσία διορισμών.