Διπλασιασμό των τιμών της μπύρας «βλέπουν» οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας λόγω της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην προσφορά και τη ζήτηση του κριθαριού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ακραίες καιρικές συνθήκες θα μειώσουν την απόδοση του κριθαριού κατά 3% έως 17%. Ειδικότερα, περιοχές όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική θα δεχτούν τις χειρότερες συνέπειες, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα αυξηθούν σε ορισμένες εύκρατες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών θα παρουσιάσουν αύξηση της απόδοσης έως και 90%, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την παγκόσμια μείωση.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, σε περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων, μια ενδεχόμενη μείωση στην προσφορά του κριθαριού, σε παγκόσμιο επίπεδο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμια κατανάλωσης μπύρας κατά 16% καθώς οι τιμές θα εκτοξεύονταν.

Το αποτέλεσμα της έρευνας καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό πως η ζωή των ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Τι απαντούν οι ζυθοποιοί  

Οι ζυθοποιοί απαντώντας στην συγκεκριμένη έρευνα σχολιάζουν πως ο γεωργικός τομέας είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, αποφεύγοντας έτσι σημαντικές επιπτώσεις.

Αναλυτικότερα ο Dwight Little, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών του Αϊντάχο, χαρακτηριστικά σημειώνει: «Εάν όντως η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβεί όπως λένε οι ερευνητές πως ήδη γίνεται, η δική μου εντύπωση είναι ότι θα έρθει σε μικρές, κλιμακωτές επιπτώσεις για πολύ καιρό, γεγονός που θα επιτρέψει στους αγρότες να αλλάξουν το μοντέλο της γεωργικής παραγωγής».

Άλλοι ζυθοποιοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα «βασίζεται σε μια σειρά από μη ρεαλιστικές υποθέσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι «έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καλλιέργεια κριθαριού σε περιοχές με σκληρό κλίμα. Είμαστε αισιόδοξοι πως αν το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής επιβεβαιωθεί, θα βρούμε ποικιλίες κριθαριού που θα μπορούν να αντέξουν σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες».

Πηγή: reporter.gr