Υλικά
250 γρ. μπισκότα με γεύση τζίντζερ
75 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
500 γρ. τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά μεγάλα + 1 κρόκο
150 ml ξινή κρέμα (soured cream)* ή γιαούρτι στραγγιστό
Για την αλμυρή σος μελιού
150 γρ. μέλι ρευστό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
1 πρέζα ανθό αλατιού
150 ml ξινή κρέμα (soured cream) ή γιαούρτι στραγγιστό

Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε ξανά ώστε να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνουμε ομοιόμορφα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο και ψήνουμε για 5΄.

Βήμα 2
Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε το τυρί κρέμα με το αλεύρι, το μέλι, τη βανίλια και τα αυγά, τον κρόκο και την ξινή κρέμα. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο. Βάζουμε τη φόρμα σε ένα ρηχό ταψί και ψήνουμε για 40΄ και ελέγχουμε αν ψήθηκε – στο κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς ρευστό. Αφήνουμε το cheesecake μέσα στον φούρνο για 1 ώρα να κρυώσει, αφήνοντας την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή.

Βήμα 3
Αλμυρή σος μελιού: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μέλι, 1 κουτ. σούπας νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες. Σταματάμε το ανακάτεμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας κυκλικά το σκεύος μέχρι το μέλι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα και να μυρίσει σαν καραμέλα.

Βήμα 4
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ενσωματώνουμε μέσα το αλάτι και τις 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Προσοχή, γιατί το μείγμα είναι καυτό, μπορεί να πετάγεται! Μόλις το cheesecake κρυώσει, απλώνουμε από πάνω την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες. Σερβίρουμε σε κομμάτια περιχύνοντας από πάνω την αλμυρή σος μελιού που ετοιμάσαμε.

Συνταγή: Sarah Cook, Amanda James, Janine Ratcliffe

Πηγή:olivemagazine.gr