Υλικά

400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ (περίπου)
3 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ ρακί ή ούζο
λίγες σταγόνες λεμόνι
1/4 κ.γλ. αλάτι
1 φλ. νερό χλιαρό
έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)

Για τη γέμιση

800 γραµ. χόρτα καθαρισμένα (σπανάκι-λάπαθα-σέσκουλα-καυκαλήθρες κλπ)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα)
1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
αλάτι
πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τα χορτοπιτάκια, τα κρητικά καλιτσούνια, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το χωριάτικο φύλλο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, τη ρακή, το λεμόνι και το νερό.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να βραχούν και να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Με δυνατές κινήσεις και αλευρώνοντας τα χέρια όποτε είναι αναγκαίο, ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε για τουλάχιστον 30′ να ξεκουραστεί.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τετράγωνα φύλλα.

Στο κέντρο κάθε φύλλου ακουμπάμε 1 κουτάλια γέμισης.

Κλείνουμε σε σχήμα φακέλου αφήνοντας λίγο ανοιχτή την επιφάνεια.

Αφού τελειώσουμε με τα χορτοπιτάκια, μπορούμε να τα ψήσουμε, να τα τηγανίσουμε ή να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.

 

Χορτοπιτάκια στο τηγάνι
Ζεσταίνουμε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λίγα λίγα τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια στο καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Χορτοπιτάκια στο φούρνο
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα, ακουμπάμε τα χορτοπιτάκια στη σειρά. Με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνειά τους. Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τα ψήνουμε στο αέρα, στους 180 °C στην μεσαία σχάρα, για περίπου 30′, να ροδίσουν ελαφρά.

Χορτοπιτάκια στην κατάψυξη
Αραδιάζουμε τα χορτοπιτάκια σε δίσκους και τα παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξουν. Μετά, τα αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων καλά σφραγισμένη. Παγωμένα όπως είναι, τα βάζουμε στο φούρνο ή στο καυτό τηγάνι.

Για τη γέμιση

Πλένουmε και στραγγίζουμε καλά τα χόρτα.

Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3′. Προσθέτουμε τα χόρτα κι ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τον μάραθο. Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

Μυστικά για τα χορτοπιτάκια

-Όσο πιο πολύ ξεκουράσεις τη ζύμη μετά το ζύμωμα, τόσο πιο ωραίο κι ελαστικό γίνεται το ζυμάρι κι ανοίξει πιο εύκολα σε λεπτό φύλλο.

-Να αλευρώνεις τον πάγκο σου κάθε φορά που νιώθεις ότι κολλάει ελαφρά το φύλλο.

-Η γέμιση πρέπει να είναι πολύ στεγνή για να γίνουν τραγανά.

-Τα χορτοπιτάκια στο τηγάνι είναι συγκλονιστικά και το φύλλο γεμίζει φουσκαλίτσες και μετατρέπεται σε τραγανές μπουκιές.

 

 

 

Πηγή: argiro.gr