ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

«ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ενημέρωση & Αγγελίες» παραχώρησε ο υπ. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστος Στεφόπουλος.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, ο κ. Στεφόπουλος αναφέρθηκε στο κλίμα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές.

Ακόμη, ο κ. Στεφόπουλος μίλησε για τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους.

Κύριε Στεφόπουλε, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Απομένουν πλέον λίγες ημέρες για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Ποιο κλίμα αποκομίσατε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Όντως βρισκόμαστε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, η οποία υπήρξε σύντομη και εξ αυτού ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς σε πολύ πιεσμένο χρόνο όφειλε κανείς να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τους πολίτες.

Αυτό το οποίο ο ίδιος αποκόμισα είναι η έντονη ανάγκη των συμπολιτών μου να ακούσουν μια υπεύθυνη πρόταση για την Ευρώπη η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά τα ζητήματα της γεωπολιτικής αστάθειας, της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, τις πληθωριστικές πιέσεις και συγχρόνως ζητούν ειρήνη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Αντιμετωπίζοντας μια ιδιαίτερα απαιτητική και σκληρή καθημερινότητα η οποία καθίσταται απάνθρωπη σε μεγάλο βαθμό, αναζητούν την πρόταση εκείνη η οποία στοχεύει στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και στη διαμόρφωση της Ευρώπης με ανθρώπινο πρόσωπο, απαιτούν μείωση των ανισοτήτων, ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, διαύγεια και αξιοκρατία.

Όλα αυτά τα αιτήματα τα οποία διατυπώνονται με σαφήνεια και καθαρότητα από ανθρώπους όλων των ηλικιών σε συνδυασμό ειδικότερα πάντοτε με την αγωνία και την αναζήτηση οράματος από τη νέα γενιά, καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη.

Πιστεύετε πως οι ευρωεκλογές έχουν ενδιαφέρον για τους πολίτες; Εσείς με ποια επιχειρήματα προσπαθείτε να πείσετε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία;

Οι ευρωεκλογές παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και τη σπουδαιότητα του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για ένα σημαντικό προνόμιο, το οποίο κατακτήθηκε από εκείνους οι οποίοι το οραματίστηκαν, το δε ΠΑΣΟΚ συνέβαλλε τα μέγιστα συμμετέχοντας σε ισχυρές συμφωνίες της Ένωσης προκειμένου να καταφέρουμε να βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα αυτής.

Από το 1957 η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε να επικρατεί ειρήνη στους κόλπους της, οι πολίτες ελεύθεροι να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν οπουδήποτε εντός της, να συνιστά η ίδια τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά και να υφίσταται παροχή βοήθειας και αναπτυξιακής συνδρομής σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διπλωματική σφαίρα και εργάζεται προκειμένου να προωθήσει τη δημοκρατία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου παγκόσμια.

Η ενιαία αγορά συνιστά κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας και διευκολύνει τη μετακίνηση, καθώς όλοι οι πολίτες της δύνανται να σπουδάσουν να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Ο σύγχρονος αντιευρωπαϊσμός καταφθάνει προκειμένου να αποδομήσει όλες αυτές τις κατακτήσεις και είναι υπέρτατο χρέος μας συμμετέχοντας και ψηφίζοντας, να μην επιτρέψουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να γίνουν βορά σε κάθε ευρωφοβική άποψη.

Με βάση ποια κριτήρια θεωρείτε πως οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και το κόμμα, αλλά και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα κριτήρια επιλογής σαφώς και πρέπει να είναι εκείνα τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά όπως η εργασία με συνέπεια για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου, για τη μείωση των ανισοτήτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Η πολιτική οφείλει να παράγει λύσεις και επιλογές για το καλό των πολιτών. Απαιτείται να υπάρξει αξιόπιστη αντιπολίτευση και φραγμός στην όποια αλαζονεία, όπως επίσης και ανάδειξη καινοτόμων πολιτικών υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Φρονώ ότι η παράταξη η οποία φέρει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι υποψήφιοι εκφραστές αυτής της αντίληψης, πρέπει να καταστούν επιλογή για τους πολίτες.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτό καθαυτό και οι εκφραστές της λογικής του, προκάλεσαν ρωγμές στο κυβερνητικό πολιτικό σύστημα και δύνανται να ανασυγκροτήσουν τα δεδομένα με όρους προοδευτικούς.

Οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη θητεία ποιες θα είναι;

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε μία Ευρώπη με ολοένα μικρότερες ανισότητες, η οποία θα δύναται να προσφέρει προοπτική στον νέο άνθρωπο, μία Ευρώπη με ισχυρό κοινωνικό μοντέλο, σταθερή δημόσια υγεία και παιδεία καθώς και ευρύ σχεδιασμό για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινο πρόσωπο.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο τραπέζι σε κυρίαρχη θέση τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και καταστροφής με τα ολοένα αυξανόμενα πολύ επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς επίσης και τα ζητήματα ενεργειακής κρίσης με την τιμή του ρεύματος να εκτοξεύεται.

Μείζον ζήτημα συνιστά η κοινή αγροτική πολιτική με το μέσο στρέμμα στην Ελλάδα να αποδίδει 150 ευρώ ετησίως και το αντίστοιχο ολλανδικό 1.200 ευρώ…

Η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας συνιστούν προτεραιότητες, ενώ το ευρύτερο πνεύμα της παράταξης αδιαμφισβήτητα στοχεύει σε μία προοδευτική επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρώπινο χαρακτήρα.

Για ποιους λόγους οι πολίτες να επιλέξουν εσάς για να τους εκπροσωπήσετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Βρίσκομαι εδώ σήμερα διεκδικώντας την ψήφο των Ευρωεκλογών, με διάθεση προσφοράς σε μία ώριμη προσωπική και επαγγελματική στιγμή, δηλώνοντας παρών και παραμένοντας πιστός στο ιδεώδες του ισχυρού ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η σχέση μου με την πολιτική είναι βιωματική και διαθέτω μία επιστημονική και επαγγελματική πορεία, η οποία είναι συνεχόμενη και διαρκής, δίχως ποτέ να επιδιώξω την κατάκτηση αυτών των χαρακτηριστικών μέσω της πολιτικής.

Δουλεύοντας χρόνια τώρα ως γιατρός, αντιμετωπίζω καθημερινά την ανθρώπινη ανασφάλεια και αγωνία γύρω από το πολύτιμο αγαθό της υγείας καθώς και την ανάγκη των ασθενών να αισθανθούν ασφάλεια και να ακουμπήσουν σε ένα δημόσιο σύστημα με συγκρότηση, διαφάνεια και δομή.

Παραμένω πιστός σε αυτόν τον αγώνα καθώς και στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κοινωνικοπολιτικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, παρατηρώντας και βιώνοντας την εργασιακή επισφάλεια και τη γενικευμένη ανασφάλεια του σύγχρονου Έλληνα πολίτη. Για όλα αυτά και άλλα τόσα, προτεραιότητα συνιστά η συναίνεση και η σύνθεση με ουσιαστικούς όρους.

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους συμπολίτες μας;

Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες πολύ περισσότερο κρίσιμες από τις εθνικές, καθώς θα επιλεγούν 21 αντιπρόσωποι οι οποίοι τα επόμενα πέντε χρόνια ή θα οδηγήσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα στην κατεύθυνση ενός κοινωνικού κράτους αλληλεγγύης ή θα οδηγήσουν την Ευρώπη πολλά βήματα πίσω διαμορφώνοντας για την ίδια ένα προφίλ φοβικό, χάνοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο της στα επίπεδα γεωοικονομίας.

Όπως προανέφερα απαιτείται ένα προοδευτικό restart της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρακτηριστικά αλληλεγγύης και Κράτους Δικαίου.

Επιβάλλεται να αποδεχθούμε όλοι συνειδητά με καθαρή και εκλογικευμένη σκέψη ότι ο κόσμος μας είναι κατακερματισμένος με μία δύση μοναχική καθώς οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται, δύο πολέμους γύρω μας, μία εισβολή κυριολεκτικά ολοένα αυξανόμενων ασιατικών προϊόντων τα οποία απλά εισάγουμε δίχως κάποια αντιπρόταση και κινδυνεύουμε ως συνέπεια όλων αυτών να κλειστούμε περισσότερο στον εαυτό μας, αγγίζοντας την ψευδαίσθηση του εθνικισμού, του ψευτοπατριωτισμού, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, πιστεύοντας κάποιοι ότι έτσι θα σωθούμε…

Η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορέσουμε να μεταβάλλουμε τα πράγματα μόνο με το όραμα και το οραματικό σχέδιο. Ακριβώς αυτό πρέπει να συμβεί και με το Ευρωκοινοβούλιο, να διαμορφωθεί δηλαδή έτσι, ώστε να διαθέτει εκπροσώπους με πλάνο και με οραματικό σχέδιο.