Σ. ΧΙΟΝΙΔΗΣ: «ΝΑ ΜΗ ΒΡΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ»

 

Δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ανδρομάχη ή σε άλλη περιοχή της Κατερίνης. Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στη συνάντηση που είχε μαζί του την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου και ύστερα από τη φημολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με το ζήτημα και την αναστάτωση των κατοίκων της Κατερίνης. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο κ. Χιονίδης το πρωί της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, υπήρξε καθησυχαστικός και τόνισε πως έλαβε από την πλευρά του υπουργού τη διαβεβαίωση πως δεν θα δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας ούτε στο στρατόπεδο «Γεωργάκης Ολύμπιος» στην Ανδρομάχη, ούτε και σε κάποιο άλλο σημείο της Κατερίνης.
Μάλιστα, ο κ. Χιονίδης σημείωσε πως για το συγκεκριμένο στρατόπεδο αναπτύχθηκε μια φημολογία, με το δήμαρχο να κάνει λόγο για «παράξενα και βρώμικα σενάρια» που προκάλεσαν κλίμα ανησυχίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε, το στρατόπεδο «Γεωργάκης Ολύμπιος» είναι απαλλοτριωμένο, ενώ εκεί βρίσκεται και το εργοτάξιο που κατασκευάζει τον περιφερειακό δρόμο. Υπογράμμισε επίσης πως ο δήμος πήρε σαφή θέση για το θέμα συζητώντας το στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα μετά την επίμαχη δήλωση Φλαμπουράρη.

Συνεχίζοντας ο κ. Χιονίδης επισήμανε ότι συμμετείχε και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον οποίο έθεσε και το θέμα της Κατερίνης και ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά κίνηση χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ακολούθως υπήρξε η συνάντηση με τον κ. Φλαμπουράρη, από τα χείλη του οποίου προήλθε και η διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει ζήτημα για το στρατόπεδο της Ανδρομάχης ούτε για κάποια άλλη περιοχή της Κατερίνης.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα, που κυκλοφόρησαν όλο αυτό το διάστημα προκαλώντας την ανησυχία των πολιτών. Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Φλαμπουράρης ήταν ενήμερος γι’ αυτά, ενώ έκανε λόγο και για «κατάπτυστες» αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ήταν προσβλητικές και πρόσθεσε πως ο δήμος εξετάζει όλους τους νόμιμους τρόπους «για να αμυνθεί απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να βρουν ρόλο σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα». Υπογράμμισε επίσης πως όλοι όσοι έχουν θεσμικό ρόλο οφείλουν να λένε τα πράγματα όπως είναι «και όχι για πολιτική ή πολιτικάντικη εκμετάλλευση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρουν πεδίο να δράσουν στοιχεία, τα οποία πουλούν εθνικοφροσύνη»
Όσον αφορά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Κέντρο Φιλοξενίας  Προσφύγων, που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της ίδιας μέρας (σημ. της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου), ο κ. Χιονίδης τη χαρακτήρισε ως μια συγκέντρωση «εγρήγορσης», που δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να δράσει και να αντιδράσει όταν πλήττονται τα συμφέροντά της.
Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Χιονίδης επανέλαβε πως ο δήμος Κατερίνης έχει λάβει σαφή θέση σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρθουν στην Κατερίνη, αφού υπάρχουν άλλες καταλληλότερες περιοχές για να τους υποδεχθούν. Επιπλέον, υπενθύμισε πως στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η Πιερία και οι επιχειρήσεις της είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές τόσο σε επίπεδο τουρισμού όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, μεταφορών κ.λ.π.

Συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο διήμερο συνέδριο (15 και 16 Ιανουαρίου) στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Τα μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο ρόλος των ΟΤΑ – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων».
Ο κ. Χιονίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για ραντεβού με την κοινή λογική αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη. «Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε επιστημονικά τεκμηριωμένες και οικονομικά μετρημένες προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση συζήτησης τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους εταίρους» επεσήμανε.
Όπως σημείωσε, το ανώτατο μέσο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να ξεπερνάει τα το 0,5% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος ανά κάτοικο. «Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι περιοχές με τον ίδιο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 278 δήμοι έχουν 1 κάτοικο ανά σ
τρέμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.