Το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου στη Σκωτία προτάθηκε από τη Σκωτσέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, που υπέβαλε το προσχέδιο της πρότασής της το 2017. Το κόστος αναμένεται να είναι γύρω στα 24,1 εκατ. λίρες (31,24 εκατ. δολάρια).

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου», δήλωσε η Λένον, προσθέτοντας «Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πρόεδρος ανέφερε πως «αυτό το νομοσχέδιο είναι ορόσημο για την κανονικοποίηση της εμμηνόρροιας στη Σκωτία και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους ανθρώπους της χώρας για το πόσο σοβαρά παίρνει το Κοινοβούλιο το θέμα της ισότητας των φύλων».

Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, κέντρα νέων και φαρμακεία κ.α.

Η πρόταση βασίζεται σε προηγούμενη νομοθεσία βάσει του οποίου προβλέπεται η χρήση καρτών για την δωρεάν διάθεση προφυλακτικών. Συγκεκριμένα ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν μια δωρεάν κάρτα ή ένα κουπόνι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα.

Το 2018, η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που παρείχε δωρεάν προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήθελε να τερματίσει έναν μη δημοφιλή φόρο αλλά τα χέρια της ήταν δεμένα από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τους φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργούσε τον φόρο το 2016, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, με το ζήτημα να παραμερίζεται κατά τη διαδικασία του Brexit.

 

 

Πηγή: ampa.lifo.gr