Δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Αυτισμό από την ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Οργάνωσαν υποψήφιοι της δημοτικής παράταξης «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» στον πεζόδρομο της Κατερίνης την Τρίτη 2 Απριλίου – Διένειμαν 1.000 φυλλάδια ενημέρωσης και 200 μπαλόνια με το μήνυμα «Αυτισμός= Εαυτός»
Δράση ενημέρωσης με αφορμή την 2α Απριλίου –Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό οργάνωσε στον πεζόδρομο της Κατερίνης η δημοτική παράταξη ΕΚΚΙΝΗΣΗ με τη συμμετοχή υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων Κοινοτήτων του δήμου Κατερίνης.
Οι υποψήφιοι φορώντας χρωματιστά μπλουζάκια διένειμαν ενημερωτικό υλικό για τον Αυτισμό στους διερχόμενους και μοίρασαν μπαλόνια στα παιδιά προβάλλοντας το μήνυμα της ημέρας «Αυτισμός =Εαυτός. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
Με σύνθημα «Ας ενώσουμε τις φωνές μας δυνατά. Δεν αρκεί να μάθουν τον κόσμο μας! Επιβάλλεται να μάθουμε το δικό μας» οι υποψήφιοι σύμβουλοι συνομίλησαν με τους πολίτες και επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
Ο Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνίας καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Αποτελεί μια σοβαρή νευρο-ψυχολογική διαταραχή που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Ο Αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς ανάπτυξης, γι’αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες».
Ο αριθμός των ατόμων με διαταραχή αυτισμού και των συναφών του καταστάσεων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1980. Είναι 4 έως 5 φορές πιο συχνός στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Δεν κάνει διάκριση από πλευράς φυλής, κουλτούρας ή κοινωνικής τάξης.
Το πιο κοινό πρόβλημα στον Αυτισμό είναι η εξαιρετική δυσκολία στην εκμάθηση γλώσσας και κοινωνικών δεξιοτήτων και στο να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους.
Μελέτες δείχνουν πως όλα τα άτομα με Αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την κατάλληλη θεραπευτική-εκπαιδευτική αντιμετώπιση. Πολλά άτομα με Αυτισμό δείχνουν τελικά μεγαλύτερη ανταπόκριση στους άλλους καθώς μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους.