Την έγκριση Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς έτους 2024 που είχε ήδη εγκρίνει ΟΜΟΦΩΝΑ η πενταμελής επιτροπή (αρ. 03/2024 πρακτικό), καθώς επίσης και την – ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – έγκριση Μνημονίου διετούς Συνεργασίας μεταξύ Δ.Κατερίνης με το Φιλοζωικό Σωματείο «Άργος» και με τον Φιλοζωικό Σύλλογο «Κιβωτός» για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ύστερα από εισήγηση του Αντιδημάρχου, Θωμά Αναστασιάδη.

Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, «ακολουθώντας τις διατάξεις του Ν.4839/2021 καθώς και του Ν.5043/2023 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, το επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Κατερίνης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση, α) την περισυλλογή, β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, γ) την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, δ) τη στείρωση, ε) την εύρεση αναδόχου και στ) την υιοθεσία τους».

Η ύπαρξη επιχειρησιακού προγράμματος αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση για την ένταξη στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2» προκειμένου αυτές οι δράσεις να χρηματοδοτηθούν.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα που παρουσιάζεται την προσεχή Δευτέρα, η οποία μάλιστα θα είναι στον αέρα από το βράδυ της συγκεκριμένης ημέρας, ενώ μιλώντας για τους στόχους δράσεων που, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θέτει η Αντιδημαρχία για το έτος 2024, ανακοίνωσε ότι «έχουμε στόχο να αυξήσουμε τις στειρώσεις κατά 50% (σε σχέση με το 2023), να ξεπεράσουμε τις 100 υιοθεσίες (το 2023 έγινε μία υιοθεσία), να αυξήσουμε τους αναδόχους. Παράλληλα, όπως ανέφερε «Αντιμετωπίζουμε κάθε εστία προβλήματος διασπώντας αγέλες και διαχειριζόμαστε τις εκατοντάδες καταγγελίες των δημοτών για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους δημότες αλλά και τα ζώα.

Τέλος, έχουμε ετοιμάσει πλήθος εντύπων και ηλεκτρονικών φυλλαδίων, ώστε να ενημερώνονται οι δημότες για τις στειρώσεις, για την υποχρεωτικότητα, για τη νομοθεσία, το πώς ταΐζουμε αυτά τα ζώα κλπ., να ενημερώνονται οι δημότες για τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία, για τη θεσμοθέτηση και τη διεξαγωγή της ημέρας υιοθεσίας ζώων, το σύμφωνο συνεργασίας με τον Καπνικό Σταθμό, τη δημιουργία μητρώου εθελοντών, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες δράσεις που έχουμε θέσει ως στόχους για το έτος 2024».

Ως προς το αντικείμενο της συνεργασίας μεταξύ Δ.Κατερίνης με το Φιλοζωικό Σωματείο «Άργος» και με τον Φιλοζωικό Σύλλογο «Κιβωτός» για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η συνεργασία αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, στην περισυλλογή ζώων, στον έλεγχο του ζώου (εάν είναι δεσποζόμενο, επιστροφή στον ιδιοκτήτη του), στην προώθηση για υιοθεσία και αναδοχή αδέσποτων, στην επανένταξη αδέσποτων, στα ζητήματα μη επανένταξης, στη μέριμνα παροχής νερού και τροφής αδέσποτων κλπ.