«Δεν είναι σωστό να λέγονται γενικόλογα…» αξιότιμη Αντιδήμαρχε Τουρισμού & Πολιτισμού Δ. Κατερίνης, κ. Διαμαντοπούλου.

Με έντονη έκπληξη παρακολούθησα την απάντησή σας στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης σε ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Ν. Τσουπέη, στο περιεχόμενο της οποίας υπερθεματίζετε σχολιάζοντας την απευθείας ανάθεση, έτους 2023, σε εταιρεία συμβουλευτικής για την τουριστική στρατηγική του δήμου Κατερίνης.

Δεν είναι σωστό να λέτε γενικόλογα κ. Διαμαντοπούλου… Δεν επιτρέπεται να προσβάλλετε την επιστημονική υπόσταση και την εξειδικευμένη υπηρεσία ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο του Τουρισμού εδώ και δεκαετίες, έχουν διακριθεί ποικιλοτρόπως και εμείς είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί τους προκειμένου να «βάλουμε» με σοβαρότητα το αντικείμενο της τουριστικής προβολής εντός του Δημοτικού Μεγάρου της Κατερίνης.

Ούτε έχετε το δικαίωμα να προσβάλλετε την αντιληπτική ικανότητα εμού της ιδίας, ως πρώην Αντιδημάρχου Τουρισμού Δ. Κατερίνης, χρησιμοποιώντας φράσεις εντός εισαγωγικών που αν μη τι άλλο δεν τιμούν εσάς και φυσικά, δεν τις αποδέχομαι για ότι αυτές υπονοούν.

Δεν είναι πρέπον κ. Διαμαντοπούλου να ξεστομίζετε « … αποφασίσαμε να μη γίνει φέτος όπως πέρυσι απευθείας ανάθεση 25.000€ για να μας πουν απλώς τί να κάνουμε.

Αποφασίσαμε να τα εξοικονομήσουμε προκειμένου να τα διοχετεύσουμε σε δράσεις προβολής και όχι μεμονωμένα σε κάποιον άνθρωπο, γραφείο ή επαγγελματία για να μας βάλει «μυαλό» για το πως θα κάνουμε την τουριστική προβολή…»

Είναι δικαίωμά σας ως νέα Διοίκηση να προτεραιοποιήσετε ως κρίνετε τις δράσεις τουριστικής προβολής του Δ. Κατερίνης.

Όχι όμως λοιδορώντας και υποτιμώντας τις δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων σας έχουν κληροδοτήσει ένα τεράστιο έργο με ουσιώδες περιεχόμενο, προς συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη.

Όχι κ. Διαμαντοπούλου, δεν ανατρέξαμε στην εξειδικευμένη συμβουλευτική στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή του τόπου επί τρία συναπτά έτη επειδή δεν είχαμε μυαλό και ψάχναμε ποιος θα μας το «βάλει»!

Τουναντίον, αναγνωρίσαμε εξ αρχής πως ο Τουρισμός απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στη Διπλωματία Προορισμών.

Για αυτό είχε ουσιαστικό περιεχόμενο και η εισήγηση του επόμενου θέματος , περί αδελφοποιήσεως των πόλεων της Κατερίνης και του Kragujevac της Σερβίας, που κλήθηκε το σώμα να υπερψηφίσει στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Επειδή εμείς, που απλώς αναθέταμε σε επαγγελματίες για να μας βάλουν «μυαλό» σύμφωνα με τα λόγια σας, δουλέψαμε με ειδικούς του χώρου τα τελευταία χρόνια, θέσαμε σαφείς προτεραιότητες, χτίσαμε βήμα-βήμα διπλωματικές διεπαφές που εμπεριέχουν σαφή προοπτική για το μέλλον του τόπου και φυσικά, ποτέ δεν προβάλλαμε εαυτούς ως παντογνώστες καθώς πάντοτε και σε κάθε ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής προτάσσαμε την αξία της εξειδικευμένης στρατηγικής διαχείρισης του τουριστικού προορισμού.

Ένα αντικείμενο που διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και εσείς τώρα το απορρίπτεται ως προτεραιότητα.

Εσείς επίσης, ως Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Κατερίνης, μιλήσατε για συλλογικότητα των αποφάσεων τουριστικής προβολής.

Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι, κι εμείς συλλογικά τις παίρναμε τις αποφάσεις, με τους ίδιους φορείς, τους οποίους καλέσαμε το 2020 για να πρωτοσυσταθεί τούτο το συλλογικό όργανο.

Με λύπη διαπιστώνω ότι «πατάτε» πάνω στην κληρονομιά που βρήκατε και προχωράτε επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα, και από πολύ νωρίς μάλιστα, τις «μικρές» σκέψεις σας.

Η δράση «Υπηρεσίες Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Τουριστική Προβολή του Δήμου Κατερίνης» που απαράδεκτα υποβιβάζετε:

• Αποτελούσε πάγιο αίτημα φορέων Τουρισμού που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην ΕΤΑΠ Δ. Κατερίνης, εξ αρχής.

• Εμπεριέχει ένα μεγάλο και πολυποίκιλο σύνολο υπηρεσιών που παρείχε ο εξωτερικός ειδικός συνεργάτης καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, σε καθημερινή βάση, όπως αυτές αναλύονται λεπτομερώς στα παραδοτέα της σύμβασης του 2023 και των συμβάσεων των προηγουμένων ετών, αλλά και πλείστα άλλα που μας παρείχε σε τεχνογνωσία επί του αντικειμένου και διευρυμένες διεπαφές. Πολύτιμες γνώσεις που αξιολογούνται μόνον ποιοτικά και όχι ποσοτικά σε ένα νεοσύστατο εν έτη 2020 γραφείο Τουρισμού.

• Είναι ο λόγος που κρατάτε στα χέρια σας Προγράμματα και Απολογισμούς Τουριστικής Προβολής τριών συνεχόμενων ετών και τώρα είστε σε θέση να συνεχίσετε και όχι να ξεκινήσετε από το μηδέν.

• Είναι η υπηρεσία που όλοι οι μεγάλοι αλλά και μικροί, αλλά αξιόλογοι, τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδος αναζητούν και έχουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άλλοι υπό τη μορφή Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου και άλλοι υπό τη μορφή συμβεβλημένου εξωτερικού συνεργάτη.
Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνον η ελληνική σημαία κ. Διαμαντοπούλου.

Όταν οι άνθρωποι επαίρονται γοργά, στραβοπατούν γοργά.
Ο Τουρισμός δεν είναι αντικείμενο που προχωρά αποκλειστικά με την προσωπική μας έμπνευση.

Ο Τουρισμός δεν είναι μίζερος και σίγουρα δεν είναι αντικείμενο προς πολιτική «πέψη».

Είναι ένα συνονθύλευμα γνώσης και αγάπης για τον τόπο.

Και ενώ δεν έχω κανένα δικαίωμα να σας αμφισβητήσω για το δεύτερο, τηρώ το δικαίωμα να σας αμφισβητώ για το πρώτο.

Για αυτό λοιπόν, θα σας πω πως δεν είμαι εγώ, η υπογράφουσα την απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία συμβουλευτικής το 2023, η μη έχουσα «μυαλό», αλλά εσείς η «αρχάρια» που σπεύδει σε λάθος συμπεράσματα.

Συμπεράσματα, τα οποία απεύχομαι να ανακόψουν την αισιοδοξία και τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργήσαμε με ισχυρή θέληση για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Όποιος βλέπει τούτον τον τόπο ως την «μινιατούρα της Ελλάδας» δίχως σύνορα, επιβάλλεται να αναζητά τους καλύτερους στον «τομέα» της τουριστικής στρατηγικής ανάδειξης. Όχι να απορρίπτει τον «τομέα».

Παρόλα αυτά… ο Απολογισμός Τουριστικής Προβολής Δ. Κατερίνης για το έτος 2023 υπερψηφίστηκε από το σώμα, μειοψηφούντος του κ. Τσουπέη επί της αρχής.

Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος Κατερίνης ανακοίνωσε στην ίδια συζήτηση πως παρότι έχουν εγγραφεί από εσάς 90.000 € στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Δ. Κατερίνης για το έτος 2024, έχει δώσει εντολή να φθάσουν μέχρι τις 20.000€.

Φροντίστε να το πείτε αυτό και στον Ε.Ο.Τ. Ότι δηλαδή, εισηγηθήκατε και υπερψήφισε το σώμα μία στοχοθεσία τουριστικής προβολής που εκ προοιμίου δεν προτίθεστε να υλοποιήσετε.

 

 

Μαρία Τερζίδου
Ειδικός Ορθοδοντικός
Πρώην Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κατερίνης (2021-2023)