Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού για τον επερχόμενο καύσωνα που θα χτυπήσει πολλές πόλεις της χώρας τις προσεχείς μέρες. Το έκτακτο δελτίο καιρό από την ΕΜΥ είχε προαναγγείλει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Ήδη όλοι οι μετεωρολόγοι μιλούν για την μεγάλη σφοδρότητα που θα έχει η κακοκαιρία με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να φτάνει και τους 45 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν και ευνοϊκές συνθήκες και για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τσατραφύλλιας, Καλλιάνος και Μαρουσάκης συμφωνούν ότι ο επερχόμενος καύσωνας θα επηρεάσει πολλές περιοχές με την σφοδρότητά του με τις συνθήκες θα θυμίζουν «καμίνι» όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Όπως να δείτε και την πορεία του καύσωνα στη χώρα μας, η ζέστη θα ξεκινήσει από την Τετάρτη με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 39 βαθμούς στη Χαλκίδα ενώ η ζέστη θα συνεχιστεί, με μεγαλύτερη ένταση την Πέμπτη όπου η θερμοκρασία στη Χαλκίδα θα φτάσει τους 44 βαθμούς κελσίου. Και το Σάββατο θα συνεχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες με την θερμοκρασία στη Λάρισα να φτάνει τους 44 βαθμούς.

Το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ
Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Γιώργος Τσατραφύλλιας
Για μεγάλη «επιθετικότητα» του καύσωνα το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο προειδοποιεί ο προγνώστης Γιώργος Τσατραφύλλιας, που σημειώνει χαρακτηριστικά πως τις ημέρες εκείνες ο υδράργυρος θα «δείξει» 45 σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Ο καύσωνας θα κάνει αισθητή την εμφάνιση του την Τετάρτη, ενώ μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας οι συνθήκες – πολύ ξηρές και θερμές – θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για πυρκαγιές.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Για τον επερχόμενο Αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:

– Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Η θερμική πίεση στα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλη. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από 30 βαθμούς.

– Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο , την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων.

– Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών.

Ενδεικτικά η θερμοκρασία:

(Τα στοιχεία όταν χρειάζεται θα επικαιροποιούνται )

Τετάρτη

Θεσσαλία 40
Βόρεια Ελλάδα 40-41
Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
Ρόδος 40
Νησιά 37-38
Αττική 38
Θεσσαλονίκη 36

Πέμπτη

Θεσσαλία 42-43
Βόρεια Ελλάδα 41-42
Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
Πελοπόννησος 40-41
Ρόδος 40
Νησιά 38
Αττική 40
Θεσσαλονίκη 39

Παρασκευή-Σάββατο

Θεσσαλία 44-45
Βόρεια Ελλάδα 44-45
Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
Πελοπόννησος 44-45
Ρόδος-Κρήτη 42
Νησιά 39-40
Αττική 42-43
Θεσσαλονίκη 42-43

Γιάννης Καλλιάνος
Η επέλαση του πρώτου καύσωνα ξεκινά την Τετάρτη, όταν ο υδράργυρος αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook δίνει τα τελευταία δεδομένα για τον καύσωνα διαρκείας, αναλύοντας τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα και στην πόλη της Αθήνας, όπου θα θυμίζει «καμίνι». Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Παρασκευή για την Αθήνα, με τον υδράργυρο να δείχνει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης
Προ των πυλών βρίσκεται ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, στη σημερινή του πρόγνωση, να αναφέρει πως τα δύσκολα θα έρθουν αν το πολύ θερμό κύμα συνεχιστεί και από τη νέα εβδομάδα, αφού η παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε τέτοιες θερμοκρασίες, δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό του. Ταυτόχρονα, ο μετεωρολόγος του Open χτυπά καμπανάκι για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει πως το σχυρό κύμα καύσωνα που σαρώνει πολλά τμήματα της Μεσογείου θα φτάσει και στη χώρα μας. Προς το παρόν αποτελεί γρίφος τι θα δούμε την επόμενη εβδομάδα, μιας και ο καύσωνας μέχρι την Κυριακή έχει «κλειδώσει»

«Μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μετά όμως κατεβαίνει μια ψυχρή αέρια μάζα από την κεντρική Ευρώπη και σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες πιέσεις και τα μελτέμια, φαίνεται ότι θα αποκλιμακωθεί αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης που θα κρατήσει δύο με τρία 24ωρα». «Αν δούμε ότι θα συνεχίσει αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης και την επόμενη εβδομάδα, με την ένταση, τότε θα έχουμε πραγματικά προβλήματα», συμπλήρωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης το κύμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη, δίνοντας κάποιες θερμοκρασίες κοντά στους 38 βαθμούς για κάποια κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα.

Η κορύφωση έρχεται το διήμερο Πέμπτη με Παρασκευή, όταν και θα δούμε τον υδράργυρο πάνω από 40 βαθμούς.

Η εκτίμηση του κ. Μαρουσάκη είναι πως η μέση ενδεικτική τιμή θα είναι η 42 βαθμοί για κάποιες ευάλωτες στη ζέστη περιοχές.

«Από Σάββατο και Κυριακή θα αρχίσει σιγά σιγά να ηρεμεί η όλη κατάσταση, να πέφτει λίγο ο υδράργυρος κυρίως για την ανατολική Ελλάδα, όπου φαίνεται να ενισχύεται το μελτέμι. Είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αν αυτό συνεχιστεί και μετά την Κυριακή, τότε θα μιλάμε για μια πολύ σημαντική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού. Μέχρι όμως και την Κυριακή το σημαντικό πρόβλημα θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών», ανέφερε.

Ενδεικτικά είπε πως στον Έβρο, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία θα δούμε τον υδράργυρο στους 40 με 41 βαθμούς. Στη Θεσσαλία επίσης στους 40 με 41 βαθμούς. Στην ανατολική Πελοπόννησο και στο ανατολικό Αιγαίο στους 40 βαθμούς.

 

 

 

 

Πηγή: dikaiologitika.gr