Έντερο: Πώς μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ο βαθύς διαλογισμός
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις θετικές επιδράσεις του τακτικού διαλογισμού για το έντερο και την εύρυθμη λειτουργία του.
Γνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας ποικιλοτρόπως. Τώρα, σε νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στοπεριοδικό General Psychiatry, αναφέρεται ότι ο τακτικός βαθύς διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μικροβιώματος στο έντερο, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σωματικών και ψυχικών ασθενειών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου που βρέθηκαν σε μια ομάδα Θιβετιανών βουδιστών μοναχών ήταν ουσιαστικά διαφορετικά από αυτά των («κοσμικών») γειτόνων τους και συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης και άγχους.
Πώς συνδέεται το έντερο με τον εγκέφαλο;
Σε προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι το μικροβίωμα του εντέρου – βακτήρια, μύκητες και ιοί που διασπούν τα τρόφιμα στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα – μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου (η αμφίδρομη βιοχημική σηματοδότηση που συνδέεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου , το οποίο επιβλέπει πολλαπλές κρίσιμες σωματικές λειτουργίες).
Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου περιλαμβάνει την ανοσολογική απόκριση του σώματος, την ορμονική σηματοδότηση και την απόκριση στο στρες.
Το μάθημα των Θιβετιανών μοναχών
Ο θιβετιανός βουδιστικός διαλογισμός προέρχεται από το αρχαίο ινδικό ιατρικό σύστημα γνωστό ως Αγιουρβέδα, μια μορφή ψυχολογικής εκπαίδευσης. Οι μοναχοί στη μελέτη εξασκούνταν στον διαλογισμό για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα για 3 έως 30 χρόνια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 37 Θιβετιανούς βουδιστές μοναχούς από τρεις ναούς και 19 «κοσμικούς» κατοίκους στις γειτονικές περιοχές.
Κανένας συμμετέχων δεν χρησιμοποίησε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τον όγκο και την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου, όπως αντιβιοτικά, προβιοτικά, πρεβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα, τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Λιγότερο στρες και χοληστερίνη
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα είδη Bacteroidetes και Firmicutes ήταν κυρίαρχα και στις δύο ομάδες αλλά ήταν εμπλουτισμένα από εξαιρετικά ευεργετικά βακτήρια.
«Συλλογικά, αρκετά βακτήρια εμπλουτισμένα στην ομάδα διαλογισμού έχουν συσχετιστεί με την ανακούφιση των ψυχικών ασθενειών, υποδηλώνοντας ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει ορισμένα βακτήρια που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ψυχική υγεία», έγραψαν οι ερευνητές.
Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης και της απολιποπρωτεΐνης Β, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους μοναχούς από τους «κοσμικούς» γείτονές τους.
Κρίσιμη η ισορροπία για γερό ανοσοποιητικό
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει μια κρίσιμη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και των μικροοργανισμών του.
«Το μικροβίωμα παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και στην ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, κυρίως των μικρογλοιακών κυττάρων», δήλωσε η Δρ Teresa Poprawski, νευροψυχίατρος.
«Οι μικροοργανισμοί στο έντερο εμπλέκονται επίσης στην πέψη των τροφών, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν την πιθανότητα εισβολής παθογόνων μικροοργανισμών» προσθέτει.
«Οι μικροοργανισμοί παράγουν επίσης βιταμίνες απαραίτητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12 και Κ».
Πηγή:vita.gr