Τι έδειξε η μελέτη

Τα πρώτα στοιχεία κάνναβης που ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικά υπολείμματα σκελετού προέρχονται από οστά που θάφτηκαν κάτω από ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο της Ιταλίας τον 17ο αιώνα.

«Τα μόρια των φαρμακευτικών φυτών μπορούν να ανιχνευθούν με τοξικολογική ανάλυση ακόμη και αιώνες μετά το θάνατο ενός ατόμου», είπε η Gaia Giordano από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία. Αυτή και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν μόρια τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD) – τα ψυχοδραστικά συστατικά της κάνναβης – στα οστά των μηρών ενός νεαρού άνδρα και μιας μεσήλικης γυναίκας που είχαν ταφεί μεταξύ 1638 και 1697. Τέτοια μόρια μπορούν να παγιδευτούν και να διατηρηθούν και στη συνέχεια να ταξιδέψουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον οστικό ιστό.

Η Gaia Giordano και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα οστών από τα λείψανα εννέα ανθρώπων. Τα άτομα είχαν θαφτεί σε μια κρύπτη στο νοσοκομείο Ca’ Granda του Μιλάνου τον 17ο αιώνα και οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τοξικολογικές αναλύσεις προετοιμάζοντας τα δείγματα των οστών έτσι ώστε μεμονωμένες χημικές ενώσεις να μπορούν να διαχωριστούν και να καθαριστούν μέσα σε ένα υγρό διάλυμα. Αυτό τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν ειδικές τεχνικές για να αναγνωρίσουν τα χημικά συστατικά.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία αναφορά για κάνναβη στα αρχεία του νοσοκομείου Ca’ Granda. Έτσι, η Gaia Giordano είπε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έκαναν αυτοθεραπεία ή να χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αντί να τη λαμβάνουν ως συνταγογραφημένη θεραπεία.

Η μελέτη είναι μοναδική στη χρήση αυτής της τοξικολογικής μεθόδου για την ανάλυση ανθρώπινων υπολειμμάτων σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σημείωσε ο Yimin Yang από το πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο. «Νομίζω ότι η μελέτη τους θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για την έρευνα σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση κάνναβης στην αρχαιότητα», λέει.

Η έρευνα του ίδιου του Yang έχει εντοπίσει στο παρελθόν χημικά ίχνη κάνναβης σε ίχνη τάφων που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια. Την ίδια ώρα η Gaia Giordano και οι συνεργάτες της επεκτείνουν την τοξικολογική τους έρευνα σε άλλες ουσίες, όπως η κοκαΐνη, σε πιο σύγχρονα ανθρώπινα υπολείμματα.

 

 

Με πληροφορίες του NewScientist

Πηγή:lifo.gr