Το πείραμα που έγινε σε ποντίκια

 

Από το 1975 τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθιστώντας την ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές εξέτασαν αν τα εγκεφαλικά δίκτυα διαμορφώνουν τις διατροφικές επιλογές αλλά και τον αυτοέλεγχο. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θεωρείται κρίσιμης σημασίας ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την παχυσαρκία.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια ομάδα νευρώνων στην αμυγδαλή (ένα τμήμα του εγκεφάλου που αφορά τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων) μπορεί επίσης να πυροδοτήσει και την ηδονική κατανάλωση φαγητού. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience.

«Ο εντοπισμός των νευρωνικών υποστρωμάτων που πυροδοτούν υπερκατανάλωση τροφής θα μπορούσε να προσφέρει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε στον ιστότοπο «Medical News Today», ο Αλεσάντρο Φουρλάν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Karolinska Institutet της Σουηδίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν διάφορα πειράματα σε ποντίκια ώστε παρατηρήσουν τη νευρωνική τους συμπεριφορά.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όταν τα τρωκτικά κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά, τα επίπεδα δραστηριότητας ορισμένων νευρώνων σε ένα τμήμα της αμυγδαλής γνωστό ως IPAC ήταν υψηλότερα. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ορισμένοι νευρώνες μπορεί να ενεργοποιούνται μετά την κατανάλωση εύγευστης τροφής και όχι απαραίτητα μετά από έλλειψη ενέργειας.

Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι αυτοί οι νευρώνες του IPAC μπορούσαν επίσης να ενεργοποιηθούν με λιπαρές και ζαχαρούχες τροφές και οσμές χωρίς απαραίτητα να υπάρχει πείνα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν στη συνέχεια ένα πείραμα για να δουν αν η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων θα οδηγούσε σε υπερφαγία. Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων έκανε τα τρωκτικά να φάνε και να πιούνε περισσότερο. Από την άλλη, η απενεργοποίηση των συγκεκριμένων νευρώνων οδήγησε σε λιγότερη κατανάλωση φαγητού.

Παράλληλα, οι ειδικοί διερεύνησαν αν η αναστολή των νευρώνων του IPAC θα μπορούσε να αποτρέψει την παχυσαρκία. Για τον σκοπό αυτό, ανέστειλαν τη δραστηριότητα του IPAC σε ορισμένα ποντίκια και στη συνέχεια τα τάισαν με παχυντικές τροφές για αρκετές εβδομάδες. Μετά από έξι εβδομάδες, τα ποντίκια που τρέφονταν με παχυντικές τροφές είχαν γίνει παχύσαρκα, ενώ τα άλλα παρέμειναν αδύνατα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρώνων του IPAC προστατεύει από την παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα υγείας.

 

 

Πηγή: lifo.gr