Μπροστά στον φόβο να μείνουν απλήρωτοι φόροι δισεκατομμυρίων ευρώ που συσσωρεύονται από τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι μια νέα ρύθμιση «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των χρεών σε έως και 120 δόσεις.

Το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας επιτείνει την οικονομική ασφυξία στην αγορά και τους εργαζόμενους και δημιουργεί έντονους φόβους ότι όχι μόνο τα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» μέχρι τον Απρίλιο, αλλά και οι φόροι πάνω από 4 δισ. ευρώ που έχουν μείνει απλήρωτοι από την αρχή του έτους, δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν. Οι οφειλές προς την Εφορία έχουν γίνει βουνό, με τους φορολογούμενους να δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων και την αγορά να πιέζει και να ζητεί ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα. Στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι και τον Απρίλιο θα έρθουν να προστεθούν και τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του νέου έτους.

«Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για να προσθέσει ότι «θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν όσοι πλήττονται στα πόδια τους». Ομως και οι Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν ανοίξει παράθυρο για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα έρθει να επουλώσει της πληγές που έχει ανοίξει στην οικονομία η υγειονομική κρίση.

 

 

Η αδυναμία πληρωμής των φόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της καθίζησης του τζίρου και των εισοδημάτων δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό που απειλεί να ανοίξει νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία και να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων «ειδικού σκοπού». Στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να μπουν και χρέη που δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία σε όλους τους φορολογούμενους να κάνουν μια νέα αρχή κλείνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία.

Αλλωστε τα στατιστικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θεσπίστηκε το 2019, δείχνουν αύξηση των εισπράξεων των παλαιών χρεών αλλά και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 οι εισπράξεις από τα παλιά χρέη ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ.

 

Το σχέδιο για τις 120 δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται για τη νέα ρύθμιση «ειδικού σκοπού» προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Η ρύθμιση να αφορά όλα τα χρέη των φορολογουμένων που θα είναι αρρύθμιστα μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021. Δηλαδή, το νέο πλαίσιο τμηματικής καταβολής οφειλών να αφορά όλους τους οφειλέτες και όχι μόνο όσους πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Οι δόσεις του νέου προγράμματος θα φτάνουν έως τις 120. Ετσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να σπάνε τις συσσωρευμένες οφειλές τους σε πολύ μικρές μηνιαίες δόσεις των  50, 70, 100 ευρώ.

Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό εξόφλησης των οφειλών που θα επιλέξουν οι οφειλέτες. Οσοι επιλέξουν 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο, το οποίο όμως ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων. Οσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση της ρυθμισμένης οφειλής.

Για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

 

Οι αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση «ειδικού σκοπού» αναμένεται να «κλειδώσουν» την άνοιξη. Αλλωστε υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο που έχουν παγώσει φόροι και δόσεις ρυθμίσεων για όσους πλήττονται από την πανδημία. Το νέο σχήμα των πολλών και μικρών δόσεων θα «τρέξει» από τον Μάιο και εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να σταθούν όρθιοι την επόμενη μέρα της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, και πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους θεσμούς. Μπορεί οι δανειστές να είναι συνήθως αντίθετοι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όμως τώρα αντιλαμβάνονται ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και με ορατό τον κίνδυνο για μαζικά λουκέτα στην αγορά είναι δύσκολο να αποπληρωθούν τα χρέη σε 12 ή 24 δόσεις και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

 

 

 

Πηγή: in.gr